Foto: AFP/Scanpix

Pret bijušo Vācijas autobūves koncerna "Volkswagen" vadītāju Martinu Vinterkornu sākta izmeklēšana saistībā ar iespējamām tirgus manipulācijām, viņam slēpjot informāciju par kaitīgo izmešu datu falsificēšanu, paziņojusi Vācijas prokuratūra.

"Sākotnējās aizdomas par tirgus manipulāciju ir vērstas pret diviem bijušiem "Volkswagen" valdes locekļiem. Viņu vidū ir bijušais "Volkswagen" vadītājs Martins Vinterkorns," norāda prokuratūra.

Izmeklētāji Brunsvikā, Lejassaksijas federālajā zemē, kur atrodas "Volkswagen" galvenā biroja ēka, nenosauca otra aizdomās turamā vārdu, taču pavēstīja, ka tas nav uzņēmuma pašreizējais priekšsēdētājs Hanss Dīters Pečs, kurš bija finanšu direktors, kad septembrī atklātībā nonāca informācija par šo skandālu.

Akciju biržās kotētiem uzņēmumiem ir pienākums nekavējoties atklāt informāciju, kas var ietekmēt akciju cenas.

Taču "Volkswagen" šo prasību ievēroja vien 2015. gada 22. septembrī jeb četras dienas pēc tam, kad ASV regulatori paziņoja, ka uzņēmumam tiek izvirzītas apsūdzības par kaitīgo izmešu datu falsificēšanu, norāda prokuratūra.

Kompānijas akcijas cena pirmdienā, 21. septembrī, kas bija pirmā tirdzniecības diena pēc ASV regulatoru paziņojuma, nokritās par 17,14%.

"Volkswagen" akcijas vērtība samazinājās vēl par 19,82% otrdien, kad uzņēmums atklāja, ka pasaulē līdz pat 11 miljoniem automašīnu aprīkoti ar konkrētu dīzeļdzinēju tipu, kuriem uzstādīta kaitīgo izmešu falsificēšanas programmatūra.

Divu dienu laikā autoražotāja tirgus kapitalizācija tika samazināta par aptuveni 25 miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!