Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācija un Francija otrdien paudušas atbalstu ASV aicinājumam ieviest globālu uzņēmumu ienākumu nodokli vismaz 21% apmērā.

"Cilvēkiem ir apnicis, ka lielās kompānijas nemaksā taisnīgu nodokļu daļu," intervijā izdevumam "Die Zeit" sacīja Francijas finanšu ministrs Bruno Lemērs.

Tādas tehnoloģiju kompānijas kā "Amazon" un "Google" gadiem ir kritizētas par to biznesa modeli, kas tām ļauj maksāt mazākus nodokļus dažādu valstu tirgos.

Lemērs sacīja, ka Francija bija ierosinājusi 12,5% nodokli, bet, ja ASV ierosinātā likme ir sarunu iznākums, tad arī Francija ir gatava tam piekrist.

Vācijas finanšu ministrs Olafs Šolcs kopīgajā intervijā ar Lemēru piebilda, ka arī viņš neiebilst pret ASV ierosinājumu.

Vašingtona aprīlī paziņoja, ka centīsies panāk, lai tādas milzīgas kompānijas kā "Amazon" maksā taisnīgu nodokļu daļu valstīs, kur gūst peļņu.

ASV prezidents Džo Baidens pauda sašutumu, ka daudzas no pasaulē lielākajām kompānijām ir pārcēlušās uz valstīm ar tām izdevīgu nodokļu sistēmu vai izmanto caurumus likumos un maksā mazus nodokļus vai vispār nemaksā.

Šolcs pauda viedokli, ka tagad ir īstais laiks, lai jau vasarā panāktu vienošanos par globālu minimālo uzņēmumu ienākumu nodokli.

Francija 2019.gadā pieņēma digitālo pakalpojumu nodokli 3% apmērā no lielo kompāniju, kas sniedz šādus pakalpojumus Francijas patērētājiem, kopējiem gada ieņēmumiem.

Lemērs sacīja, ka Francija atcels šo nodokli, kad būs panākta globāla vienošanās par nodokli lielajām kompānijām. Taču gadījumā, ja šādas starptautiskas vienošanās nebūs, Francija nodokli saglabās, uzsvēra ministrs.

Francija ar šo nodokli kļuva par pionieri cīņā par taisnīgu fiskālo sistēmu starptautiskiem uzņēmumiem, kuri bieži maksā niecīgus nodokļus, salīdzinot ar to ienākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!