Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas enerģētikas kompānija RWE plāno vērsties ar civilprasību pret klimata aktīvistiem, kas rīkoja protestus Luceratas ciematā Vācijas rietumos, kas tiek nojaukts, lai paplašinātu Garcveileres brūnogļu raktuves.

"Protams, visiem traucētājiem jārēķinās ar prasību par zaudējumu atlīdzināšanu," pavēstīja uzņēmuma preses sekretārs Gvido Štefens. Viņš gan nevarēja norādīt summu, jo protestu radītie zaudējumu apmēri vēl nav aplēsti.

Luceratas ciemu jau sen pametuši tā iedzīvotāji, bet tas kļuva par magnētu aktīvistiem no visas valsts, kas ieradās, lai paustu sašutumu par turpmāku fosilā kurināmā izmantošanu.

Aktīvisti arī apmetās mājās, kuras atstājuši ciemata iedzīvotāji. Zeme pieder RWE.

Policija organizēja plaša mēroga operāciju, kas ilga vairākas dienas, cenšoties aizvākt simtiem aktīvistu. Pirmdien pēdējie aktīvisti pameta teritoriju. Šonedēļ protesta laikā pie Luceratas ciemata policija īslaicīgi aizturēja arī zviedru klimata aktīvisti Grētu Tūnbergu.

RWE paziņoja, ka protesti nodarījuši ievērojamu kaitējumu īpašumam, nodarīti bojājumi uzņēmumam piederošiem transportlīdzekļiem un aprīkojumam.

Oktobrī federālā valdība un reģionālā valdība, kurās abās pārstāvēti arī zaļie, un enerģētikas uzņēmums RWE vienojās atlikt ogļu izmantošanas pārtraukšanu reģionā uz astoņiem gadiem līdz 2030. gadam, vismaz līdz 2024. gadam pagarināt divu spēkstaciju darbību un nojaukt Luceratu, lai paplašinātu ogļu ieguvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!