Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas valdība trešdien vienojusies šogad uzņemties rekordlielas jaunas parādsaistības, lai pārvarētu koronavīrusa pandēmijas negatīvo ietekmi uz valsts ekonomiku.

Vienošanās paredz, ka Vācijas valdība šogad aizņemsies kopumā 240,2 miljardus eiro, kas būs par trešdaļu vairāk, nekā paredzēts iepriekš.

Koriģēto budžetu, kas paredz trešo gadu pēc kārtas Berlīnei uzņemties jaunas parādsaistības, vēl nepieciešams apstiprināt parlamentam.

Vācijas valdība vairāk nekā desmit gadus spēja sasniegt budžeta pārpalikumu, taču pandēmijas izraisītās lejupslīdes dēļ Berlīne pērn un šogad spiesta aizņemties 370 miljardus eiro, bet nākamgad paredzēts aizņemties vēl 85,1 miljardu eiro.

Sākotnēji Vācijas valdība bija plānojusi aizņemšanos apturēt 2022.gadā, taču valsts ekonomikas atlabšana izrādījusies gausāka, nekā cerēts.

Vācijas konstitūcijā iestrādāts tā dēvētais parādu ierobežojuma noteikums, kas liedz valdībai gadā aizņemties vairāk par 0,35% no iekšzemes kopprodukta. Taču pandēmijas negatīvās ietekmes dēļ valdība šo noteikumu bijusi spiesta pārkāpt, saņemot parlamenta aptauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!