Foto: AP/Scanpix

Pēc pagājušajā nedēļā notikuša kiberuzbrukuma "Colonial Pipeline" datorsistēmai, kam sekoja cauruļvadu slēgšana, vairākos tūkstošos ASV degvielas uzpildes staciju (DUS) beigusies degviela, jo pircēji panikā steiguši uzpildīt savu automašīnu bākas. Varasiestādes gan uzsvērušas, ka panikai nav pamata un nav sagaidāms degvielas trūkums, raksta portāls "DW".

Jāatgādina, ka pirms dažām dienām pēc kiberuzbrukuma tika slēgti degvielas operatora "Colonial Pipeline" cauruļvadi, tādēļ šīs nedēļas sākumā ASV austrumu krasta DUS piedzīvoja piegādes iztrūkumu un tam sekojošu īslaicīgu degvielas trūkumu.

Lai arī prezidenta Džo Baidena administrācija uzsvērusi, ka cauruļvads, kas piegādā gandrīz pusi no visas nepieciešamās degvielas austrumu piekrastei, dažu dienu laikā atkal darbosies, autovadītāju vidū izcēlusies panika, un tie steiguši piepildīt savas auto bākas, tādējādi tikai palielinot pieprasījumu.

"Lūdzam cilvēkus neveidot degvielas uzkrājumus," Baltajā namā sanākušajiem žurnālistiem uzsvēra ASV sekretāre enerģijas jautājumos Dženifera Granholma. "Viss atgriezīsies ierastajās sliedēs pavisam drīz."

Savukārt Floridas, Džordžijas, Ziemeļkarolīnas un Virdžīnijas štata senatori izsludinājuši ārkārtas stāvokli, lai kontrolētu situāciju, kad arvien vairāk benzīntanki ziņo par degvielas krājumu izsīkumu. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana ļauj štatu valdībām piesaistīt nacionālo gvardi, ja rodas šāda nepieciešamība, kā arī tas palīdz saskaņoti darboties valsts un vietējām varasiestādēm.

Džordžijas pilsētā Atlantā jau tiek ziņots, ka pat 30% DUS vairs nav degvielas, par līdzīgu situāciju ziņo arī Ziemeļkarolīnas lielākajās pilsētās. Otrdien pēcpusdienā arī gandrīz 8% Virdžīnijas štata benzīntanki ziņoja par degvielas krājumu beigšanos, savukārt Floridā tukši un slēgti bija 3% DUS, ziņoja raidsabiedrība CNN.

"Colonial" par kiberuzbrukumu ziņoja piektdien, 7. maijā, sakot, ka hakeri uzlauzuši uzņēmuma datorsistēmu. FBI pirmdien paziņoja, ka par šo uzbrukumu tur aizdomās kibernoziedznieku grupu "DarkSide", un šis notikums tikai izgaismojot arvien pieaugošo kiberuzbrukumu skaitu ASV.

Pa "Colonial" cauruļvadu ik dienas tiek transportēti 2,5 miljoni barelu degvielas jeb 45% no visa ASV Austrumkrasta dīzeļdegvielas, benzīna un aviācijas degvielas patēriņa. Piektdien kiberuzbrukuma rezultātā cauruļvada darbība tika pilnībā apturēta un joprojām rit darbi degvielas sūknēšanas atsākšanai.

Eksperti prognozē, ka degvielas cenas pēc šī incidenta pieaugs par 2-3%, bet sekas būs smagākas, ja cauruļvads neatsāks darboties vēl ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!