Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas akciju cenas otrdien samazinājās un eiro kurss pret ASV dolāru noslīdēja līdz divu mēnešu minimumam, vairojoties bažām par iespējamu recesiju Vācijas ekonomikā un reaģējot uz ziņām par Lielbritānijas mobilo sakaru giganta "Vodafone" lielajiem zaudējumiem.

Šie notikumi aizēnoja labākas ziņas no Grieķijas, kurai izdevās piesaistīt finansējumu tirgos, lai piektdien izvairītos no bankrota.

Londonā akciju cenas samazinājās par 0,89%, jo investori reaģēja arī uz inflācijas lēcienu Apvienotajā Karalistē. Frankfurtē akciju cenas kritās par 1,03%, Parīzē – par 1%, Madridē – par 0,60% un Milānā – par 0,79%.

"Situācija eiro zonā būtiski neuzlabojas, un tas atkal sāk biedēt investorus," komentēja kāds analītiķis.

Eiro vērtība pazeminājās līdz 1,2662 ASV dolāriem, kas bija zemākais līmenis kopš 7.septembra. Pirmdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā eiro kurss bija 1,2709 ASV dolāri.

Bažas, ka eiro zonas parādu krīze var iegrūst recesijā Vāciju, otrdien pastiprinājās, jo negaidīti samazinājās investoru optimisms par bloka lielāko ekonomiku. Ekonomikas institūta ZEW aprēķinātais investoru uzticības indekss novembrī noslīdēja līdz 15,7 punktiem pretstatā 11,5 punktiem oktobrī. Analītiķi bija gaidījuši, ka indekss pieaugs par 10 punktiem.

"Vodafone" akcija zaudēja 4,49% vērtības, jo mobilo sakaru operators paziņoja, ka gada pirmajā pusē cietis 1,977 britu sterliņu mārciņu zaudējumus, jo bijis spiests veikt plašu aktīvu norakstīšanu, kas saistīta ar parādos slīgstošajām eiro zonas valstīm Spāniju un Itāliju.

Frankfurtē energokompānijas E.ON akcijas cena kritās par 9,70%, jo kompānija paziņoja par zaudējumiem trešajā ceturksnī un nespēju nākamgad sasniegt plānoto ienākumu mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!