Foto: AFP/Scanpix

Eiropas nozīmīgākajos akciju tirgos pirmdien akciju cenas pazeminājās, jo investoru vidū valda piesardzība laikā, kad Briselē notiek eiro zonas finanšu ministru atkārtotā apspriede par starptautiskā aizdevuma kārtējā maksājuma piešķiršanu Grieķijai nolūkā novērst tās bankrotu, norāda dīleri.

Līdz pēcpusdienai Londonā akciju cenas bija kritušās par 0,46%, Frankfurtē – par 0,27% un Parīzē – par 0,73%.

Eiro kurss pirmdien Londonā saruka līdz 1,2961 ASV dolāram pretstatā 1,2973 ASV dolāriem piektdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā.

Londonas dārgmetālu tirgū zelta cena pirmdien pazeminājās līdz 1747,02 ASV dolāriem Trojas uncē pretstatā 1734,50 ASV dolāriem piektdien tirgus slēgšanas brīdī Ņujorkā.

"Nešaubīgi, ka Grieķija šodien atkal būs uzmanības centrā, jo atkārtotā tikšanās reizē tiks mēģināts rast vienošanos par finanšu palīdzības programmu grūtībās nonākušajai valstij. Tikšanās tiek rīkota atkārtoti, jo pagājušajā nedēļā [eiro zonas] amatpersonām risinājumu rast neizdevās," sacīja "Gekko Global Markets" treidere Anita Paluča.

Lai gan oficiāli neviens nerunā par iespējamu Grieķijas parāda daļēju norakstīšanu, jo politiskā ziņā tas ir ļoti neērts jautājums, sarunās daļēja norakstīšana izskanējusi kā viena no iespējām, lai panāktu Grieķijas parāda atjaunošanos ilgtspējīgā līmenī, apgalvoja eksperte.

Ja Grieķija drīzumā nedabūs aizdevuma kārtējo porciju, visticamāk, līdz šāgada beigām tā bankrotēs.

Āzijas tirgos pirmdien neveidojas vienota cenu virzības tendence, jo investori gaida eiro zonas finanšu ministru apspriedes par Grieķiju rezultātus, kā arī ziņas par to, vai republikāņiem un demokrātiem izdosies panākt kompromisu, lai novērstu tā dēvētās fiskālās klintis jeb tēriņu samazināšanu un nodokļu paaugstināšanu, kā dēļ pasaulē lielākajā ekonomikā var iestāties recesija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!