Foto: LETA

"Valmieras stikla šķiedras" ASV meitasuzņēmums "P-D Valmiera Glass USA Corp." ir parakstījis aktīvu pirkuma līgumu ar uzņēmumu "Saint-Gobain Adfors America, Inc". par būtībā visu Dublinā, Džordžijas štatā, ASV esošo aktīvu pārdošanu, liecina uzņēmuma paziņojums "Nasdaq Riga" biržā.

Kopējā pirkuma summa ir 17,5 miljoni dolāru plus papildu atlīdzība saskaņā ar aktīvu pirkuma līgumu. Līguma izpilde joprojām ir atkarīga no Savienoto Valstu Maksātnespējas tiesas, kas pārrauga ASV meitasuzņēmuma tiesas lietu, apstiprinājuma.

Jau ziņots, ka ievērojamo neparedzēto zaudējumu dēļ ASV meitasuzņēmuma otrās fāzes pagarinātajā sākuma posmā ASV meitasuzņēmums bija spiests pārtraukt otrās fāzes stikla šķiedras krāsns darbību pagājušā gada 17. jūnijā plkst. 14.30 pēc ASV laika (EDT). Turklāt ASV meitasuzņēmums 17. jūnijā saskaņā ar 11. pantu Džordžijas štata ziemeļu rajona Savienoto Valstu Maksātnespējas tiesā iesniedza pieteikumu par labprātīgu tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanu.

Vairāk informācijas par labprātīgu tiesiskās aizsardzības procesu saskaņā ar 11. pantu pieejams šeit.

ASV meitasuzņēmumā pirmās fāzes stikla šķiedras neausto materiālu ražotnē ražošana norit ierastajā kārtībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka 2019. gada 19. septembrī "Valmieras stikla šķiedra" tiesā iesniedza pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa ("TAP") pasākumu plāna apstiprināšanu un TAP īstenošanu. Tāpat sabiedrība ir saņēmusi 100% nodrošināto kreditoru un 77,15% nenodrošināto kreditoru piekrišanu izstrādātajam 24 mēnešu finanšu atveseļošanās plānam. AS "Valmieras stikla šķiedra" tiesiskās aizsardzības procesu uzrauga "PricewaterhouseCoopers Legal" ("PwC Legal") zvērināts advokāts Jānis Lagzdiņš.

Kā ziņots, kompānija nonākusi finansiālās grūtībās saistībā ar ražotnes izveidi ASV – "Valmieras stikla šķiedra", lai izveidotu ražotni ASV, noslēdza kredītlīnijas līgumu ar banku, kas bāzēta ASV. Lai nodrošinātu parāda saistību, kas izriet no attiecīgā kredītlīnijas līguma, nodibināšanu, "Valmieras stikla šķiedra" izsniedza galvojumu par labu bankai. Ņemot vērā, ka ASV ražotne nespēja izpildīt no kredītlīnijas līguma izrietošās saistības, banka 2019. gada 10. jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu un uzkrātos procentus par kopējo summu 3,013 miljoni ASV dolāru.

Tāpat uzņēmumam ir būtiskas parādsaistības sindicēto aizdevumu ietvaros par summu vismaz 67,014 miljonu eiro un vismaz 17,836 miljonu ASV dolāru apmērā attiecībā pret vēl divām bankām, tādējādi bankas, kura 2019. gada 10. jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu, prasījums faktiski izraisa saistību neizpildes gadījumu arī attiecībā uz sindicēto aizdevumu līgumiem ar tajā esošajām divām citām bankām.

"Valmieras stikla šķiedras" koncernu veido "Valmieras stikla šķiedra" un trīs tās meitassabiedrības –"Valmiera Glass UK Ltd." Apvienotajā Karalistē, kā arī "Valmiera Glass USA Corp." un "Valmiera Glass USA Trading Corp" ASV. "Valmieras stikla šķiedras" akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!