Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules Zelta padome publicējusi ikgadējo ziņojumu, kurā pārskatīti valstu un organizāciju zelta krājumi, vēsta "Business Insider".

Latvijas centrālās bankas publicētie dati liecina, ka pašlaik Latvijas Bankai ir 7,7 tonnas zelta, no kurām 1,1 tonna iekļauta Eiropas Centrālās bankas rezervēs.

Savukārt Latvijas Bankas tīrās ārējās zelta rezerves šī gada februārī bija 240,54 miljoni eiro.

Iepazīstinām ar pasaules valstīm – lielāko zelta krājumu turētājām.

10. Indija

Foto: Reuters/Scanpix


Valstij piederošais zelts: 557,7 tonnas

Vēstīts, ka Indijā zelts ir ne tikai turības un bagātības simbols, bet arī daļa no dzīvesveida un reliģijas. Šī iemesla dēļ zelts, kuru Indija iepērk starptautiskajos tirgos, galvenokārt tiek izmantots dažādu rotu un tempļu dekoru izgatavošanai.

9. Nīderlande

Foto: Reuters/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 612,5 tonnas

Nīderlandes centrālā banka paziņojusi, ka tai nāksies pārvietot vairāk nekā 189 tonnas zelta no Amsterdamas, lai tās uzglabātu kādā citā ēkā ārpus pilsētas, atsaucoties uz "Forbes", vēsta "Business Insider".

Jau ziņots, ka pirms dažiem gadiem valsts iedzīvotāji petīcijā pieprasīja atklāt, kur glabājas valsts zelts. Lai gan tas joprojām nav atklāts, tiek uzskatīts, ka lielākā tā daļa jau atrodas ārpus valsts.

8. Japāna

Foto: AFP/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 765,2 tonnas

Lai gan 1950. gadā Japānas valstij piederošās zelta rezerves bija tikai sešas tonnas un tās centrālā banka tika reģistrēta tikai 1959. gadā, mūsdienās šīs valsts zelta rezerves sasniedz 765,2 tonnas.

2011. gadā Japāna pārdeva daļu zelta rezervju, lai ekonomikā iepludinātu 20 miljardus jēnu, lai palīdzētu tai nostabilizēties pēc 2011. gada 11. marta postošās zemestrīces, kas izraisīja spēcīgus pazemes grūdienus un 30 – 40 metru augstus cunami viļņus. Tie ar iznīcinošu spēku aizskaloja veselas piekrastes pilsētas. Nopietni cieta arī Fukušimas AES, no kuras noplūda milzīgs radiācijas daudzums. Bojā gāja aptuveni 20 000 cilvēku.

7. Šveice

Foto: Reuters/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 1040 tonnas

Par pasaules baņķieru paradīzi uzskatītās Šveices iedzīvotāji visbiežāk savas privātās investīcijas izvēlas veikt uzņēmumu akcijās un zeltā.

Ziņots, ka 2014. gadā Šveices iedzīvotāji referendumā noraidīja priekšlikumus par imigrācijas ierobežošanu, kā arī zelta rezervju palielināšanu par 20% .

6. Krievija

Foto: RIA Novosti/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 1392,9 tonnas

Jau dažus gadus pēc Vladimira Putina nākšanas pie varas Krievija uzsāka aktīvu zelta uzpirkšanas politiku.

Piemēram, pagājušā gada laikā tika iegādātas 200 tonnas zelta, no kurām 141 tonna ir iepirkta laika posmā no pagājušā gada jūlija līdz decembrim.

Kā norādījis valsts prezidents, tā ir stratēģija, kas veidota pret ASV dominanci pasaules politikā, kuras ietekmē patlaban galvenās valstu rezerves veido ASV dolārs. Straujā zelta iepirkšana Krieviju tikai pēdējās desmitgades laikā pacēlusi līdz zelta turētāju desmitniekam.

5. Ķīna

Foto: Reuters/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 1762,3 tonnas

Kā vēsta "Business Insider", Ķīnas centrālā banka pēdējo sešu gadu laikā uzkrājusi 600 tonnas zelta.

Tiesa, tiek uzskatīts, ka Ķīnas centrālā banka neatklāj tās patieso dārgmetāla rezervju apjomu. Aplēsts, ka tas varētu būt pat no 2000 līdz 3000 tonnu liels.

Jau vēstīts, ka Ķīnas iedzīvotāju zelta pieprasījums jau pirms dažiem gadiem pārsniedza pašas valsts centrālās bankas oficiāli norādīto, kas varētu nozīmēt, ka ķīniešiem ir vairāk zelta mājās nekā valsts bankās.

4. Francija

Foto: Reuters/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 2435,6 tonnas

Francijas labējās partijas Nacionālās Frontes līdere Marina Lepēna 2014. gadā apgalvoja, ka vēlas atgūt zeltu atpakaļ Francijā. Tāpat viņa rosināja Francijas centrālajai bankai iegādāties papildu zelta rezerves.

Francijas zelta rezerves veido 60,1% no valsts kopējām rezervēm.

3. Itālija

Foto: AFP/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 2451,8 tonnas

2013. gadā Itālijas centrālā banka argumentēja, ka tieši zelta rezerves bijušas valsts patiesā "neatkarības atslēga".

Itālijas lielāko daļu valsts rezervju jeb 64% veido zelts.

Jau ziņots, ka šis stabilitātes garants vēl pirms dažiem gadiem raisīja lielas diskusijas. Proti, daudzi valsts vadībā uzskatīja, ka, zeltu pārdodot, varētu iegūt valstij tik nepieciešamos līdzekļus, tādējādi apejot taupības plānus. Pārdošanas plāni gan netika īstenoti.

2. Vācija

Foto: AFP/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 3381 tonna

Lielākā daļa Vācijas zelta rezervju glabājas ārzemēs, tāpēc Vācija pēdējo gadu laikā aktīvi sākusi to pārvešanu. 2015. gadā Vācijas centrālā banka no ārvalstīm atpakaļ transportēja savas zelta rezerves vismaz 200 tonnu apmērā, kuras tagad ir nonākušas Frankfurtē, vēsta "Business Insider".

Vācijas zelta rezerves tiek uzskatītas ne tikai par valsts, bet arī eirozonas garantu.

1. Amerikas Savienotās Valstis

Foto: AP/Scanpix
Valstij piederošais zelts: 8133,5 tonnas

Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) ir lielākās zelta rezerves pasaulē. Tās veido 72,2% no ASV kopējām rezervēm.

1952.gadā ASV piederēja 20,663 tonnas zelta, bet jau 1968. gadā tās pirmo reizi nokrita zem 10,000 tonnu atzīmes.

Jau vēstīts, ka lielākā daļa ASV piederošā zelta, iespējams, atrodas Fortknoksas cietoksnī, kuru apsargā ASV armija, nav zināms konkrēts šajā vietā glabātā zelta apjoms. Slepenības dēļ publiska (presei un kongresa pārstāvjiem) vizīte šajā vietā notikusi tikai vienu reizi – 1974. gadā.

Tikmēr vēl vairāk zelta tiek glabāts pašā Ņujorkas sirdī, Manhetenā, Federālo rezervju bankā. Te gan glabājas ne tikai pašas ASV, bet arī citu valstu un starptautisko organizāciju zelts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!