Foto: Pixabay
Vara cena šonedēļ samazinājusies līdz zemākajam līmenim 20 mēnešu laikā, turpinot pieaugt bažām par pasaules mēroga recesiju, raksta "Bloomberg".

Varš bija viens no izejmateriāliem, kura cena pandēmijas laikā būtiski pieauga, taču tagad tā pirmo reizi kopš 2020. gada novembra samazinājusies zem 7000 dolāriem par tonnu. Kopš augstākās atzīmes sasniegšanas cena sarukusi par 35%.

Augstāko punktu vara cena sasniedza vien pirms četriem mēnešiem, jo investori satraucās, ka Krievijas iebrukums Ukrainā vēl vairāk sarežģīs situāciju un iespējas iegūt varu. Taču pašreizējā straujā cenas lejupslīde notiek saistībā ar pastāvošajām bažām, ka Ķīna, kas ieņem pusi no pasaules kopējā patēriņa, ātri nespēs atgūties no Covid-19 ierobežojumiem, savukārt pieaugošās enerģijas izmaksas ietekmē Eiropas ekonomiku.

Londonas biržā vara cena šogad ir samazinājusies par vairāk nekā 25%, un tas ir lielākais gada kritums kopš 2008. gada, kad pilnā sparā valdīja finanšu krīze. "Goldman Sachs" šonedēļ prognozēja, ka metāla cena nākamajos trīs mēnešos būs ap 6700 dolāriem par tonnu, kas ir par 22% mazāk nekā iepriekš tika prognozēts.

Šis kritums ir daļa no plašāka rūpniecisko metālu pārdošanas viļņa. Sešu Londonas metālu biržā tirgoto metālu – alumīnija, vara, cinka, niķeļa, alvas un svina – indekss šogad ir samazinājies par 23%. Tērauda cenas ASV ir samazinājušās par vairāk nekā 36%, bet dzelzs rūdas cena – par 19%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!