Foto: DELFI.lt

Polijas uzņēmums "PKN Orlen" iekļāvis Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu to meitasuzņēmumu sarakstā, kas tuvāko piecu gadu laikā varētu tikt slēgtas, vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

"PKN Orlen" ir Centrāleiropas lielākais naftas koncerns. Mažeiķu rūpnīca "Orlen Lietuva" ir lielākais kaimiņvalsts uzņēmums, un tā meitas uzņēmums "Orlen Latvija" pēc apgrozījuma ir trešais lielākais uzņēmums Latvijā.

Drūmās perspektīvas iemesli ir ilgtermiņā, kad, piemēram, ES vides politikas dēļ varētu pieaugt attiecīgās nodevas, kas iznīcinātu peļņas maržu Eiropā jau tā problemātiskajā industrijā. "PKN Orlen" valdes loceklis Mareks Podstava gan saka, ka "pašreizējos apstākļos mēs Mažeiķu NPR uzskatām par dzīvu", tomēr "par katru cenu mēs to neuzturēsim, tāpēc esam gatavi dažādiem scenārijiem, ieskaitot rūpnīcas slēgšanu".

Mažeiķu rūpnīca ar pašreizējo peļņas maržu dod ienākumus, un "Orlen Lietuva" balansē uz pašizmaksas robežas. Labākiem rādītājiem palīdz naftas cenu kritums pasaulē, tomēr tas neatrisina virkni industrijai iezīmīgo strukturālo problēmu, tāpēc biznesa risks aizvien tiek vērtēts kā augsts. Podstava Lietuvas Seimam skaidro, ka Lietuvas kompānija ir nopirkta Eiropas naftas pārstrādes augstākā optimisma punktā un vien 2012.gadā Orlen Lietuva sāka uzrādīt pozitīvus finanšu rezultātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!