Foto: AP/Scanpix

Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis paziņojis, ka atslēga Grieķijas krīzes atrisinājumam ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles rokās, kā arī uzsvēris, ka Grieķija ir atvērta turpmākām sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

''Eiropas Savienības (ES) līderiem ir jārīkojas. Un viņu vidū viņa, kā vissvarīgākās valsts pārstāve, savā rokā tur atslēgu. Es ceru, ka viņa to izmantos," Varufakis sacījis par Merkeli intervijā, kas pirmdien tiks publicēta Vācijas laikrakstā "Bild".

Viņš piebildis, ka pirms nākamsvētdien, 5. jūlijā, paredzētā referenduma par starptautisko aizdevēju piedāvājumu Grieķija ir gatava "jauniem institūciju priekšlikumiem", ar institūcijām domājot ES, Eiropas Centrālo banku un Starptautisko Valūtas fondu.

"Cik tas attiecas uz mums, mēs joprojām esam gatavi sarunām laikā, kurā cilvēkiem ir jānonāk pie sava vērtējuma", tas ir, līdz 5. jūlija referendumam, uzsvēris Grieķijas finanšu ministrs.

Viņš paskaidrojis, ka Grieķijas valdība nolēmusi sarīkot referendumu, jo "mēs nevarējām piekrist [aizdevēju] priekšlikumam, bet mēs arī nevarējām to vienkārši noraidīt, ņemot vērā jautājuma svarīgumu Grieķijas nākotnei".

"Tāpēc mēs nolēmām vērsties pie pilsoņiem, izskaidrot mūsu negatīvo attieksmi pret tiem [kreditoru priekšlikumiem], bet dot viņiem izvēli," piebildis Varufakis.

Ja Grieķija saņems aizdevēju priekšlikumus, kas būs "būtiski labāki" nekā iepriekšējie, "mēs [valdība] jebkurā laikā varam mainīt savu ieteikumu [balsot pret] un ierosināt elektorātam balsot par tiem", teicis Grieķijas finanšu ministrs .

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Starptautiskie aizdevēji piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai šajā nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas.

Grieķijai ir nepieciešami finanšu līdzekļi, jo otrdien, 30. jūnijā, tai jāatmaksā 1,6 miljardi eiro Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!