Foto: AP/Scanpix

Gadījumā, ja Grieķija izstātos no eirozonas un nāktos atgriezties pie savas kādreizējās valūtas drahmas, tas nebūtu iespējams, jo valstij vairs nav attiecīgu drukāšanas mašīnu, paziņojis Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.

Viņš skaidrojis, ka 2000. gadā, kad Grieķija iestājās eirozonā, valsts vadītāji steidzīgi atbrīvojušies no valūtas drukāšanas tehniskajām iekārtām, jo esot bijuši pārliecināti, ka valstī vienmēr būs vienota Eiropas valūta.

„Mēs iznīcinājām visu tehniku – tagad mums tās vairs nav,” intervijā Austrālijas radiostacijai ABC sacījis Varufakis.

Iepriekš tika ziņots, ka Grieķijas atgriešanās pie savas nacionālās valūtas ir iespējama tikai gadījumā, ja tā izies no eirozonas Eiropas Savienības nosacījumu neizpildīšanas gadījumā.

Eksperti pauduši bažas, ka atgriešanās pie drahmas veicinās ātru tās vērtības zaudēšanu, kas varētu novest pie bīstamas inflācijas, jo cenas uz importu pieaugs.

Ziņots, ka eirozonas finanšu ministriem un līderiem ar Grieķiju nebūs sarunu par jaunu glābšanas programmu pirms svētdien izsludinātā referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, medijiem apliecinājusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

Tāpat vēstīts, ka Grieķijā vairākums neatbalsta vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, taču vēlētāju noskaņojums pēc banku slēgšanas nedaudz mainījies, liecina jaunākie aptauju dati.

Gan Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs, gan finanšu ministrs Janis Varufakis atzina, ka gadījumā, ja svētdien gaidāmajā referendumā grieķi nobalsos "par" vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, tad abas amatpersonas paziņojušas par iespējamo atkāpšanos no amatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!