Foto: Reuters/Scanpix
Kārtējo skandālu Itālijā izraisījis Grieķijas finanšu eksministrs Janis Varufakis. Proti, bijušais politiķis atklājis, ka šī gada septembrī Itālijas sabiedriskā televīzija "Rai 3" par 22 minūšu interviju samaksājusi viņam atlīdzību 24 000 eiro apmērā.

Varufakis minēto summu saņēmis par piedalīšanos politiskajā sarunu šovā "Che Tempo Che Fa" šī gada 27. septembrī.

Vairāki Itālijas politiķi par notikušo pamatīgi sadusmojušies, īpaši ņemot vērā, ka 22. septembrī Varufakis piedalījies populārajā britu raidsabiedrības BBC diskusijā "Question Time" un par šo "uzstāšanos" samaksu nav prasījis. Tāpat uz Lielbritāniju Varufakis lidojis ekonomiskajā klasē, bet ceļu uz Itāliju mērojis biznesa klasē.

"Tas ir skandāls – politiķis, kurš visu Eiropu noveda teju uz krīzes sliekšņa, tagad saņēma 24 000 eiro no nodokļu maksātāju līdzekļiem, lai parādītos televīzijā," sašutumu intervijā laikrakstam "La Stampa" paudis liberālās partijas "Pilsoniskā izvēle" deputāts Džianfranko Librandi.

Sabiedriskā televīzija sevi publiski aizstāvējusi, norādot, kā pārraidi un samaksu nodrošinājusi televīzijas nolīgtā neatkarīgā producentu grupa "Endemol".

"Viņi ir izveidojuši savu budžetu paredzot, ka arī viesiem tiek atvēlēta samaksa. Acīmredzot, šajā gadījumā bijis skaidrs, ka finansiālā kompensācija ir nepieciešama," publiskā paziņojumā norādīja televīzijas pārstāvji.

Savukārt pats Varufakis pēc notikušā nākšanas gaismā nolēmis publiskot savu "cenrādi". Viņš savā blogā norādījis vairākas mediju uzstāšanās kopš demisijas, kā arī konkrētās naudas summas, ko viņš kā atlīdzību saņēmis. Kā redzams bloga ierakstā, lielākoties par intervijām viņš naudu nav saņēmis. Viņš arī nenoliedz, ka iekasējis 24 000 eiro no Itālijas raidsabiedrības.

"Esmu iztērējis milzum daudz laika un enerģijas cenšoties, to, kas notika Atēnās, izskaidrot pārējai Eiropai. Tas arī ietver nebeidzamus braucienus no vienas valsts uz otru," iemeslus, kāpēc saņēmis naudu, skaidroja pats Varufakis.

Viņš gan arī savā bloga ierakstā norāda uz konspirāciju, kuru "troikas" kontrolētie mediji, radīdami dažādas sensācijas, nemitīgi pret viņu cenšas uzturēt.

Šis neilgā laika posmā ir jau otrais gadījums, kad Varufakis saistībā ar savām ienākumu gūšanas metodēm nonāk mediju uzmanības centrā. Jau ziņots, ka bijušais politiķis par vienu publisku lekciju ārpus Eiropas pieprasa 60 000 ASV dolāru lielu samaksu.

Skandalozu slavu Varufakis ieguva pēc tam, kad paziņoja, ka Grieķijas valdībai it kā bijis slepens plāns "B", kas paredzējis jau šī gada sākumā atstāt eirozonu. Tāpat politiķis izcēlies ar ekstravaganto publisko manieri, regulāri uz formālām sanāksmēm ierodoties ar motociklu un tērpies ādas jakā.

Ziņots, ka Varufakis jūlija sākumā paziņojis par savu demisiju, to pamatojot ar viņa nevēlamību sarunās ar Grieķijas kreditoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!