Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) publicējis inflācijas prognozi Venecuēlai 2016. gadam, nosakot to 720% apmērā.

Salīdzinājumam 2015. gadā SVF šo rādītāju noteica 275% apmērā. SVF rādītāji ir krietni augstāki par oficiālajiem Karakasas datiem, kas pērnā gada nogalē inflāciju lēsa 141,5 % apmērā.

Venecuēlas ekonomiku uz sabrukuma robežas novedušas zemās naftas cenas un ilggadēja nespēja plānot ilgtspējīgu valsts tautsaimniecību, skaidro laikraksts "Financial Times".

Līdz nākamā gada beigām Venecuēlai arī jāatmaksā starptautiskais aizdevums 15,8 miljardu ASV dolāru apmērā (aptuveni 14,6 miljardi eiro), taču valsts uzkrājums ārzemju valūtās ir mazāks – 15,2 miljardi ASV dolāru (aptuveni 14 miljardi eiro), turklāt aptuveni 90% no šīs summas tiek uzglabāta zeltā.

Savukārt Venecuēlas nacionālās valūtas bolivara vērtība ir tik ļoti kritusies, ka par pašlaik noteikto minimālo algu - 630 bolivariem jeb nedaudz vairāk par 10,2 eiro - nav iespējams iegādāties vairākas ikdienas lietas, piemēram, braucienu ar taksometru vai lūpu balzamu.

Līdz šim Karakasa savu ekonomiku balstījusi naftas industrijā, taču, kā jau ziņots, naftas cena ievērojami samazinājusies, un pat tādas bagātas valstis kā Saūda Arābija spiestas pamatīgi "savilkt jostu".

Kā norāda CNN, iespējams, Venecuēlas ekonomika pašlaik būtu vērtējama kā visvājākā pasaulē.

Neskatoties uz faktu, ka Karakasai pieder vislielākās naftas rezerves pasaulē, valsts nespēj tās pašlaik efektīvi izmantot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!