Foto: AFP/Scanpix/LETA

Venecuēlas valdība plānojusi pāriet uz pilnībā digitālu ekonomiku, ņemot vērā, ka hiperinflācija gandrīz pilnībā likusi izzust bezvērtīgajām bolivāru banknotēm, paziņojis valsts prezidents Nikolass Maduro.

Viņš uzsvēris, ka 18,6% no visiem komercdarījumiem notiek ASV dolāros, savukārt 77,3% notiek bolivāros ar debetkartes palīdzību. Tikai 3,4% notiek bolivāru banknotēs.

"Viņi cīnās pret mūsu fizisko valūtu. Līdz ar to šogad mēs virzīsimies pretī digitālai ekonomikai. Esmu noteicis mērķi sasniegt 100% digitālu ekonomiku," atsaucoties uz Maduro, raksta "BNN Bloomberg". Viņš uzsvēris, ka fiziskā nauda izzudīs.

Pēdējo trīs gadu laikā, hiperinflācijas rezultātā Venecuēlas valūtas vērtība ir sarukusi par 99%, liekot valdība izdot aizvien lielākas nominālvērtības banknotes, kas rekordātrumā kļūst nevērtīgas. Patlaban banknote ar augstāko nominālvērtību ir 50 000 bolivāru banknote, kuras vērtība ir aptuveni 0,04 dolāri. Valdība atlikusi plānus emitēt 100 000 bolivāru banknoti, kuras vērtība būtu mazāk nekā 0,10 dolāri.

Kopš 2019. gada valstī strādājošās bankas ir pakāpeniski sākušas piedāvāt kontus un finanšu pakalpojumus ASV dolāros, taču šo pakalpojumu darbība ir ierobežota tehnisku problēmu dēļ.

Neskatoties uz solījumiem paplašināt dolāru izmantošanas iespēja ekonomikā, Maduro sacījis, ka formāla dolarizācija nenotiks. "Venecuēlai ir sava valūta, un mēs to aizsargāsim," viņš uzsvēris.





Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!