Foto: Publicitātes attēli

Pirms nepilniem diviem gadiem kompānija "Tesla" ASV Nevadas štatā uzsāka pasaulē lielākās ēkas - "Gigafactory 1" - būvniecību. Tagad publicētas fotogrāfijas un video no milzu būvlaukuma.

Reno pilsētā topošā ēka pēc pabeigšanas 2020. gadā kļūs par ēku ar pasaulē lielāko "pēdu", kas nozīmē, ka tā aizņems vairāk kvadrātmetrus zemes nekā jebkura cita līdz šim uzbūvētā celtne. Tomēr, ņemot vērā, ka tā nebūs tik augsta kā "Boeing" rūpnīca Vašingtonas štatā, tilpuma ziņā tā ieņems otro vietu pasaulē.

Topošā ēka pēc pabeigšanas aizņems aptuveni 1 000 000 kvadrātmetrus plašu teritoriju. Kompānija pieļauj rūpnīcas paplašināšanu nākotnē, un jau iepirkusi milzīgas zemes platības blakus esošajam īpašumam.

Pabeigtā rūpnīcas daļa pagaidām veido tikai nelielu daļu no plānotās rūpnīcas platības:

Foto: Google Maps

Ar iespaidīgās ēkas izmēru gan "Tesla" neparedz tikai dižoties, bet gan iegūt visjaudīgāko ražošanas kapacitāti, lai vienā fabrikā saražotu tik pat daudz akumulatoru, cik patlaban tiek saražots visā pasaulē kopumā. Turklāt paredzams, ka kompānija bateriju ražošanu rūpnīcas pabeigtajā daļā uzsāks jau nākamgad.

Tādējādi tā ar baterijām spēs apgādāt nākamgad gaidāmās "Tesla 3" automašīnas. Šāds daudzums akumulatoru "Tesla" ļaus ražot aptuveni pusmiljonu elektroautomašīnu gadā. Tomēr kompānija paredz, ka pat ar jauno rūpnīcu nepietiks, lai apmierinātu pieprasījumu pēc baterijām mājsaimniecībām.

Sadarbībā ar "Panasonic" pasaules lielākais elektroautomašīnu ražotājs paredz par aptuveni 30 % samazināt akumulatoru ražošanas izmaksas. Japāņu elektronikas ražošanas milzis jau šobrīd piekritis Nevadā investēt līdzekļus 1,6 miljardu ASV dolāru apmērā.

Turklāt pati rūpnīca būs pašpietiekama. Tā tiks aprīkota ar atjaunojamās enerģijas stacijām - vēja ģeneratoriem un saules bateriju paneļiem, kam pilnībā jānodrošina ražošanai nepieciešamā enerģija.

Kompānija jau paziņojusi, ka nākotnē plānotas vēl citas šāda izmēra rūpnīcas. Ekonomikas analītiķi pieļauj, ka "Gigafactory 2" varētu tapt Japānā, kura ir otra lielākā "Tesla" produktu komponenšu piegādātāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!