Foto: Itar-Tass/Scanpix

"Kaspersky Lab" publicējis pētījumus par ASV, Izraēlas un Lielbritānijas īstenotu rūpniecisko spiegošanu, tomēr nav iedziļinājies Krievijas darbībās, norāda aģentūra "Bloomberg".

Uzņēmums pārdod drošības programmatūru, tostarp antivīrusu programmas, kas ir vienas no populārākajām pasaulē. Maskavā bāzētais uzņēmums pēc ieņēmumiem ierindojas sestajā vietā drošības programmatūru izstrādātāju vidū. 2013.gadā kompānijas ieņēmumi bija mērāmi 667 miljonos ASV dolāru.

Uzņēmuma dibinātājs un vadītājs Jevgenijs Kasperskis izglītojies Krievijas Valsts drošības komitejas (VDK) finansētajā kriptogrāfijas institūtā, bet vēlāk strādājis Krievijas militārajā izlūkošanā. 2007.gadā uzņēmums Japānā pat izmantojis reklāmas saukli "Kriptogrāfijas speciālists no VDK". Šī vietējā partnera radītā kampaņa drīz vien tika apturēta pēc kompānijas biroja rīkojuma, vēsta "Bloomberg".

Medijs izpētījis, ka kopš 2012.gada "Kaspersky Lab" personāla politika strauji mainījusies. Kopš tā laika no uzņēmuma vadošajiem amatiem aizgājuši vai atlaisti speciālisti, tos aizstājos ar cilvēkiem, kam ir tuvākas saites ar Krievijas militārajiem vai izlūkošanas dienestiem. Daži no šiem cilvēkiem pat aktīvi piedalās izmeklēšanās, ko īsteno VDK pēctecis Federālās drošības dienests (FDD), procesā izmantojot savu 400 miljonu lietotāju datus, ziņo "Bloomberg", atsaucoties uz sešiem esošajiem un bijušajiem uzņēmuma darbiniekiem, kas vēlējušies būt anonīmi.

Draudzība ar valsts iestādēm sākas jau kompānijas hierarhijas galvgalī: Kasperskis reti izlaižot iknedēļas pirti, kurā dodas kopā ar piecu līdz desmit cilvēku grupu, kurā ir arī Krievijas izlūkošanas dienestu pārstāvji. Publiski viņš šīs sociālās aktivitātes raksturojis, uzsverot, ka šie cilvēki ir draugi.

Viņš uzsver, ka valsts pārvaldes pārstāvji nevar izsekot viņa uzņēmuma sniegtos datus līdz individuāliem lietotājiem un viņam nav nācies uztraukties par augošo spiedienu izrādīt lojalitāti Vladimiram Putinam. "Es neesmu īstais cilvēks, ar ko runāt par Krievijas realitāti, jo es dzīvoju kibertelpā," noteic Kasperskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!