Foto: Reuters/Scanpix

Visas Eirozonas valstis trešdienas vakarā atbalstīja jauno aizdevumu programmu Grieķijai, apstiprināja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Patlaban ir noslēgusies formālā procedūra, un Dombrovskis šovakar parakstījis Saprašanās memorandu par palīdzības programmu Grieķijai.

Dombrovskis sacīja, ka pirmais naudas pārskaitījums būs 26 miljardu eiro vērtībā. 16 miljardi eiro no šīs summas nonāks Grieķijas valdības rīcībā, lai veiktu tostarp arī aizdevumu atmaksu. Savukārt vēl 10 miljardi eiro tiks rezervēti atsevišķā kontā Grieķijas banku sektoram, tomēr par šīs summas izmaksu lems tikai pēc banku aktīvu kvalitātes izvērtējuma.

Kopumā atbalsta programmā paredzēti 86 miljardi eiro.

Saprašanās memorandā par palīdzības programmu Grieķijai ietverti tādi nosacījumi kā fiskālās ilgtspējas atjaunošana, finanšu stabilitātes nodrošināšana, paredzot, ka nepietiekama banku kapitāla gadījumā zaudējumus jāsedz banku īpašniekiem, ne valstij un iedzīvotājiem. Tāpat Grieķijai jāsekmē izaugsme, konkurētspēja un investīciju piesaiste. Īpaša uzmanība tiks pievērsta efektivitātes palielināšana valsts sektorā, sniedzot publiskos pakalpojumus.

Saprašanās memorandu paredzēts pārskatīt katru ceturksni, izslēdzot paveiktos uzdevumus un konkretizējot veicamos uzdevumus nākamajā ceturksnī, jo finansējums Grieķijai tiks izmaksāts vairākos maksājumos. Katrs maksājums tiks veikts tikai tad, kad tiks noslēgta pārskata misija par iepriekšējo ceturksni un apstiprināts, ka šajā laika posmā plānotie uzdevumi ir sekmīgi izpildīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!