Foto: F64

ASV kompānija "XTI Aircraft Company", kas izstrādā vertikālas pacelšanās un nolaišanās hibrīdelektriskās lidmašīnas, parakstījusi saprašanās memorandu ar Igaunijas Uzņēmējdarbības attīstības fondu (EAS), Igaunijas aviācijas klāsteru (EAC) un Igaunijas aviācijas akadēmiju (EAVA), kas paredz Igaunijā uzbūvēt šādu lidmašīnu montāžas līniju un to testēšanas centru.

"Priecājamies sadarboties ar Igaunijas EAS, EAC un EAVA reģionālā aviopārvadājumu tirgus attīstīšanā," norādījis "XTI Aircraft Company" valdes priekšsēdētājs Roberts Labells, uzsverot, ka uzņēmums cenšas attīstīt ekoloģiskas aviācijas tehnoloģijas un grib veicināt aviācijas attīstību Igaunijā.

No ASV kompānijas viedokļa Igaunijas ģeogrāfiskais stāvoklis ļauj savienot simtiem lidostu un 100 miljonus potenciālo pasažieru 1000 kilometru rādiusā, izmantojot tam pasaulē pirmo civilo tāliem lidojumiem paredzēto hibrīdelektrisko vertikālas pacelšanās un nolaišanās lidmašīnu "XTI TriFan 600". Šo sešvietīgo lidmašīnu, kas būs gan ātra, gan ērta, paredzēts izmēģināt Igaunijā.

EAC ģenerāldirektors Kristo Reinsalu uzsvēris, ka šādām jaunas paaudzes lidmašīnām, kas līdzīgi helikopteram paceļas un nolaižas vertikāli, nav vajadzīga miljoniem eiro vērta infrastruktūra uz zemes. Viņš aicinājis valdību atbalstīt šo ieceri ar līdzekļiem no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanās mehānisma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!