Foto: AP/Scanpix
Dubaija atvadījusies no plaši izskanējušās ieceres būvēt jaunu pasaulē lielāko tirdzniecības centru "Mall of the World", vēsta aģentūra "Bloomberg".

Aptuveni 20 miljardus ASV dolāru vērtajā biznesa projektā paredzēts izbūvēt 743 000 kvadrātmetrus lielu izklaides parku un viesnīcu tīklu, kura centrā atrastos gigantiskais lielveikals.

Projekts tika plānots kā milzīga pilsēta zem jumta, kurai pašai būtu pat sava kontrolēta gaisa temperatūra.

Projekta īstenotāji "Dubai Holdings", ņemot vērā zemās naftas cenas un investoru piesardzību, iepriekš plānoto gigantisko projektu atcēluši, bet tā vietā ieplānojuši trīs citus mazākus tirdzniecības centrus, kuru būvniecība un finansiālā atdeve būs ātrāka, raksta "Bloomberg".

Tāpat, kā medijam skaidroja holdinga pārstāvji, trīs dažādus centrus uzņēmums varēs būvēt pakāpeniski, tādējādi samazinot jaunās ieceres riska faktorus.

Ziņots, ka Persijas līča sadarbības padomes dalībvalstis (PLSP), kas ir Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Katara, Kuveita, Omāna un Saūda Arābija, šogad zemo naftu cenu dēļ zaudēs 275 miljardus ASV dolārus, prognozē Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Ieņēmumi no naftas cenām veido milzīgu daļu no PLSP valstu budžeta ienākumiem. Ņemot vērā straujo naftas cenu kritumu, kas novērots jau kopš 2014. gada vidus, eksporta ienākumi, salīdzinot ar 2014. gadu, šogad PLSP valstīm paredzami kritīsies par 275 miljardiem ASV.

Ziņots, ka naftas cenas kopš 2014. gada vidus samazinājušās vairāk nekā par 50%, kas galvenokārt skaidrojams ar pieprasījuma kritumu pasaulē, situāciju Ķīnas akciju tirgū, rekordlielo naftas ieguvi naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC dalībvalstīs un ASV dolāra vērtības pieaugumu.

Vairāki starptautiski nozares eksperti atzinuši, ka šobrīd naftas industrijā valda krīze. Tā uzņēmuma "Quinto Capital Partners" eksperti prognozējuši, ka naftas cena sasniegs 30 ASV dolāru līmeni par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!