Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas valdība gatavojas jauniem izdevumu samazināšanas pasākumiem līdz pat 10% apmērā no plānotajiem šā gada valsts budžeta izdevumiem, cenšoties reaģēt uz naftas cenas kritumu, otrdien vēstīja biznesa laikraksts "Vedomosti".

Jauns naftas cenas kritums pasaules tirgū ir vēl vairāk satricinājis jau tā krīzes skarto Krievijas ekonomiku. Krievijas valsts budžetā apmēram pusi ieņēmumu veido ienākumi no naftas pārdošanas, bet naftas cenas krituma turpināšanās un citas tendences globālajā ekonomikā ir izraisījušas Krievijas akciju tirgu vērtības kritumu un rubļa vērtība ir sasniegusi zemāko atzīmi kopš 2014.gada decembra.

Krievijas 2016. gada valsts budžets ir balstīts uz to, ka naftas cenas pasaulē ir 50 ASV dolāru par barelu, bet pašlaik cena svārstās ap 30 ASV dolāriem par barelu, tādēļ Krievijas amatpersonas cenšas atrast iespējas samazināt izdevumus, lai budžeta deficīts nepārsniegtu šogad plānotos 3% no iekšzemes kopprodukta.

Valdības ministriem ir laiks līdz piektdienai izstrādāt pasākumus, lai izdevumus samazinātu par 10%, divas augsta ranga amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, atklājušas "Vedomosti". Ja ministri neierosinās izdevumu samazinājumu, iesaistīsies Finanšu ministrija.

Krievijas ekonomika un nacionālā valūta rublis ir iedragāti kopš 2014.gada saistībā ar naftas cenu kritumu un Rietumvalstu sankcijām, kas noteiktas par Krievijas iesaisti Ukrainas krīzes saasinājumā. Pērn Krievijas valdībai bija grūtības samazināt izdevumus.

Jaunākie plāni par budžeta izdevumu samazinājumu neietekmēs sociālo budžetu, valsts sektorā un drošības sektorā strādājošo algas, anonīmie avoti teica "Vedomosti". Valdība vēlas nepārkāpt līniju, kas izraisītu sabiedrības neapmierinātību pirms šogad septembri gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

ASV dolāros denominētais biržu indekss RTS otrdienas tirdzniecības sesijas sākumā sarucis par 1,3% pēc tam, kad pirmdien piedzīvoja kritumu par 5%.

Krievijas rubļa vērtība nokritās līdz 77 rubļiem par ASV dolāru, bet pret eiro tā saruka līdz 83,5 rubļiem par eiro, pirmo reizi kopš valūtas kursa krituma 2014.gada decembrī sasniedzot tādu līmeni.

Pērn rubļa vērtība saruka par apmēram 20% pēc tam, kad 2014.gadā zaudēja 40% savas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!