Vairākās Ķīnas pilsētās ir nonākušas apgrozībā viltotas šīs valsts nacionālās valūtas juaņas banknotes, un tās var būt viltojusi Ziemeļkoreja, vēsta ASV ziņu aģentūra UPI, atsaucoties uz Honkongas telekanālu "Phoenix Television".

Ziemeļkorejai ir "trīs nāvējoši ieroči", un viens no tiem ir viltota valūta, ziņoja "Phoenix". Abi pārējie ir ieroču un narkotiku kontrabanda, ko Phenjana izmanto, lai iegūtu naudu Krievijā un Japānā, vēstīja telekanāls.

"Phoenix" ziņoja, ka Ziemeļkorejai ir "pasaules klases" viltošanas tehnoloģija, ar kuru iespējams saražot ne vien juaņas, bet arī ASV dolāra un Japānas jenas pakaļdarinājumus.

Ķīnas valsts ziņu vietne "Global Times" 28. martā ziņoja, ka Daļaņas pilsētā ir konstatētas viltotas banknotes, kas identificētas kā Ziemeļkorejā tapušas.

No pērnā gada novembra arī Džedzjanas provinces Šaosjinas pilsētā ir cirkulējušas viltotas 100 juaņu banknotes, un daudzi eksperti izteikuši pieņēmumu, ka arī tām ir Ziemeļkorejas izcelsme.

Ziemeļkoreja ir vairākkārt viltojusi ārvalstu valūtu, un "jau ir pierādīts", ka tā viltojusi ASV dolārus, paziņoja Ļaoninas Sociālo zinātņu akadēmijas Robežstudiju institūta direktors Lu Čao.

Ja Ziemeļkoreja nolēmusi viltot savas sabiedrotās Ķīnas valūtu juaņu, tad tas ir "riskants lēmums", kas atspoguļo valsts grūto stāvokli pēc ANO Drošības padomes nesen noteiktajām sankcijām, sacīja Lu.

Viltotā valūta ir nokļuvusi Ķīnā ar pārrobežu tūrisma un tirgotāju starpniecību.

Ziemeļkorejas neoficiālos tirgos pārdevēji dod priekšroku transakcijām Ķīnas juaņās, nevis Ziemeļkorejas vonās, liecina pārbēdzēji no šīs valsts.

Ķīna ir Ziemeļkorejas galvenā ekonomiskā partnere, tomēr Pekina ir nosodījusi Phenjanas lēmumu turpināt kodolieroču izstrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!