Foto: Shutterstock

Austrumeiropa ir pelnījusi tikpat kvalitatīvu pārtiku kāda jau ir pieejama pārējā Eiropā, trešdien Strasbūrā, uzstājoties ar ikgadējo Eiropas Komisijas (EK) vadītāja uzrunu Eiropas Savienībā (ES), sacīja EK prezidents Žans Klods Junkers.

"Savienībā, kurā valda vienlīdzība, nevar būt otrās kategorijas patērētāji," sacīja EK vadītājs.

"Es nepieļaušu, ka dažviet Eiropā patērētājiem tiek pārdota zemākas kvalitātes pārtika, nekā citās valstīs. Slovāki savos zivju pirkstiņos nav pelnījuši saņemt mazāk zivju. Ungāri savās maltītēs – mazāk gaļas. Čehi – mazāk kakao šokolādē."

"ES likumdošana šādu praksi aizliedz jau šobrīd. Mums jāsagatavo savas nacionālās varas iestādes ar vairāk pilnvarām, lai šādu nelikumīgo praksi izskaustu, lai kur arī tā pastāvētu," sacīja Junkers.

Ziņots, ka Junkers savu uzrunu sāka, pieminot ekonomikas izaugsmi, un to, ka arvien vairāk valstis ar ES cenšas noslēgt divpusējos tirdzniecības līgumus. Jaunas sarunas tikšot uzsāktas ar Austrāliju un Jaunzēlandi. Tāpat, runājot par ekonomiku, viņš uzsvēra, ka Eiropas tautsaimniecība ir atguvusies un nu jau aug atrāk nekā ASV.

Viņš brīdināja, ka trešo valstu īstenota ES bloka valstu stratēģisku uzņēmumu pārņemšana ir jāizvērtē ES līmenī, nevis tikai konkrētās dalībvalsts līmenī. Tādējādi, kā uzskata Junkers, tiktu stiprināta kolektīvā drošība.

Pēc īsa ievada ekonomikas jautājumos viņš pievērsās migrācijai.

"Eiropa ir solidaritātes kontinents un tam tādam ir jāpaliek, lai tie, kas bēg no vajāšanas, var atrast glābiņu," sacīja Junkers.

Kopš 2010. gada ikgadējā uzruna par situāciju ES un tai sekojošās debates rosina diskusijas par ES politisko darba kārtību nākošajam gadam.

Iepriekš tieši prezidenta uzrunās paziņots par Junkera investīciju plānu, kā arī ES plānu migrācijas problēmu risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!