Foto: RIA Novosti/Scanpix
Slavenākais taupības politikas kritiķis, Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmens pamatīgi saniknojis Zviedrijas centrālo banku, kas ieteikusi ekonomistam vairāk lasīt un mazāk rakstīt, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Bankas vadītāja vietnieks Pērs Jansons norādījis, ka pēdējā laika Krugmena analīze par Zviedrijas ekonomiku liecina, ka ekonomists vienkārši "ir pārāk maz lasījis par Zviedriju". Jansons ieteicis Krugmenam vairāk lasīt un mazāk rakstīt, kamēr nav kārtīgi iepazinies ar jautājumu, kuru apraksta.

Jansons arī norāda, ka labākā atbilde Krugmena kritikai ir pašreizējais Zviedrijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums.

Tādējādi Jansons atbildējis Krugmena kritikai par Zviedrijas monetāro politiku. 2010. un 2011.gadā krīzes laikā Zviedrija paaugstināja bāzes procentu likmes, bet pēc krīzes, kā uzskata Krugmens, pārāk lēni likmes pazeminājusi. Šāds bankas solis esot veicinājis deflāciju. Šādu Zviedrijas politiku ekonomists nodēvēja par "sodomonetārismu".

Krugmens atzinis, ka, jā, Zviedrijas ekonomika aug, bet valsts bezdarba rādītāji aizvien ir virs pirmskrīzes līmeņa.

Jau vēstīts, ka 2013.gadā plašu rezonansi izraisīja Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa reakcija uz Krugmena blogā ievietoto ierakstu ar nosaukumu "Igauņu rapsodija".

Rakstam bija pievienota diagramma ar Igaunijas IKP dinamiku kopš 2007.gada. To komentējot, Krugmens rakstīja: "Tātad, šausmas - depresijas līmenis, nogāšanās, kam seko ievērojama, bet joprojām nepabeigta izaugsme. Acīmredzot, tad jau labāk nekāda izaugsme - bet vai šis ir tas, kas sniedz ekonomikas triumfu?"

Uz šo rakstu Ilvess, kas tolaik bija valsts vizītē Latvijā, atbildēja ar vairākiem asiem ierakstiem "Twitter".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!