Foto: Publicitātes foto
Šī salīdzinoši nelielā, bet ļoti nozīmīgā japāņu tehnoloģiju uzņēmuma dibinātājs Tadao Kašio (1917–1993) piedzima Kuretamuras pilsētiņā (tagadējā Nankoku) nabadzīgā zemnieku ģimenē. Pēc Lielās Kanto zemestrīces 1923. gadā, kas paņēma 100 tūkstošu cilvēku dzīvības, pēc tēvabrāļa uzaicinājuma visa Kašio ģimene pārcēlās uz galvaspilsētu, pametot sagrauto pilsētu, kā arī cerot nodrošināt pienācīgu izglītību visiem četriem dēliem. Tomēr sākotnēji dzīve Tokijā nebija rožaina – tēvs strādāja par celtnieku (katru dienu pavadot piecas stundas ceļā uz un no darba) un ar algu knapi pietika, lai savilktu galus kopā.

Tomēr sākotnēji dzīve Tokijā nebija rožaina – tēvs strādāja par celtnieku (katru dienu pavadot piecas stundas ceļā uz un no darba) un ar algu knapi pietika, lai savilktu galus kopā.

Ar apņēmību un izdomu

Redzot šādu tuvinieku apņēmību, vecākais dēls Tadao Kašio uzskatīja, ka nedrīkst pievilt savu ģimeni, un auga kā priekšzīmīgs jauneklis, visu savu enerģiju veltot zinātnei. 1931. gadā viņš pabeidza skolu un uzreiz sāka strādāt – vispirms pārstrādes ražotnē, vēlāk uzņēmumā, kas ražo militārās medaļas. No turienes viņš kā frēzētāja palīgs nokļuva lielajā "Enomoto" metāla izstrādājumu rūpnīcā, kur piesaistīja rūpnīcas īpašnieka uzmanību ar savu centību un zelta rokām. Fabrikants piedāvāja Tadao samaksāt par studijām Vasedas universitātē, pa vakariem piepelnoties tajā pašā rūpnīcā. Pabeidzis Vasedas universitātes mehānikas inženierijas kursu, Tadao Kašio ieguva darbu radiolampu rūpnīcā, kur drīz ieguva atzinību kā gudrs vadītājs un izgudrotājs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!