Foto: Shutterstock
Mūsdienās ierastais brokastu ēdiens vai vienkārši viegla uzkoda jogurts uz mūsu galdiem atceļoja no Āzijas, līdzīgi kā, starp citu, kefīrs. Senatnē mongoļi-tatāri un turki pamanīja, ka raudzēts piens ir garšīgs un barojošs, bet noderīgi ir arī no tā gatavotie blakusprodukti.

Saglabājusies leģenda par ebreju ārstu, kuru Osmaņu impērijas valdnieks Suleimans Lieliskais 16. gadsimtā nosūtīja uz Eiropu, lai izārstētu Francijas karaļa Franciska I hronisko aizcietējumu. Ārsts atveda raudzētu aitas pienu, ko viņš sauca par "jogurtu" (nosaukums cēlies no turku vārda "yogul", kas nozīmē "biezs", "viskozs"), un šis jogurts atrisināja visas karaļa zarnu problēmas. Ārsta vārds vēsturē gan nav saglabājies, bet nosaukums "jogurts" palika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!