Foto: Shutterstock

Šogad jau otro gadu pēc kārtas norisinās "Connect Latvija" organizētā iesācējuzņēmumu nometne Rīga-Kembridža. Tajā ar savām idejām aicināti piedalīties studenti un jaunie uzņēmēji, kuri ir motivēti sākt uzņēmējdarbību, taču dzīvē šo sapni realizēt vēl īsti nav izdevies. Nodarbības vada pieredzējuši pasniedzēji no Latvijas un Lielbritānijas augstskolām, kā arī dažādu jomu eksperti no uzņēmējdarbības vides, ļaujot dalībniekiem gūt zināšanas un galvenos instrumentus, lai iespējami veiksmīgāk uzsāktu savu biznesu. Nometne Rīga-Kembridža ir vieta, kur vienkopus satiekas jaunie uzņēmēji, izgudrotāji, inovatori, studenti, investori, mentori un eksperti. Aizvadītajā posmā topošo uzņēmēju galvenā atbalstītāja lomā bija BlueOrange.

Viens no galvenajiem nometnes uzdevumiem ir intensīvs darbs tieši pie biznesa idejas prezentācijas, lai gan jaunu uzņēmumu dibināšana nebūt nav projekta pašmērķis, uzsver "Connect Latvija" pārstāvis Elmārs Baltiņš. "Mūsu mērķis ir jauniešus un jaunos uzņēmējus iedrošināt, radīt viņos pārliecību par saviem spēkiem un attīstīt viņu spēju biznesa ideju prezentēt, jo tieši tā nereti ir uzņēmēju pirmās veiksmes atslēga. Šī ir iespēja intensīvā programmā mācīties gan visu to, kas nepieciešams produkta virzīšanai tirgū, gan uzlabot angļu valodas zināšanas, gan nodibināt vērtīgus kontaktus tepat Latvijā un ārpus tās robežām," viņš saka. Nometnes pirmajā daļā dalībnieki attīsta savas biznesa idejas un, prezentējot tās žūrijai, sacenšas par iespēju piedalīties otrajā daļā – vienu nedēļu ilgā intensīvā apmācības un kontaktu dibināšanas programmā Lielbritānijas pilsētā Kembridžā.


Foto no E.Baltiņa privātā arhīva. Izstaigājot vēsturisko un mūsdienīgo Kembridžu. Pirmais no kreisās – profesors A. Barels.

Viens no nometnes iniciatoriem un organizatoriem programmai Kembridžā ir profesors Alans Barels - pasniedzējs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi vadošos amatos daudzos tehnoloģiju un medicīnas nozares uzņēmumos, kā arī starptautisku pieredzi strādājot universitātēs Lielbritānijā, Somijā un Ķīnā. Profesors Barels Latvijas studentus un jauniešus dēvē par izteikti radošiem un gataviem izmantot katru iespēju. Viņaprāt, tieši pozitīvais avantūrisms reizēm ir tas, kā pietrūkst cilvēkiem dažādās pasaules valstīs un visās vecuma grupās. Iesācējuzņēmumu nometņu galvenais ieguldījums, viņaprāt, ir apvāršņu paplašināšana un ticība saviem spēkiem. "Es apbrīnoju latviešu studentu radošumu, interesi par visu starptautisko, spēju pielāgoties un pāri visam viņu "kāpēc ne" attieksmi. Viņi ir vieni no smagāk strādājošajiem jauniešiem, ko esmu redzējis, un gatavi maksimāli izmantot viņiem dotās iespējas. Latvijas uzņēmējdarbības vide kļūst arvien labvēlīgāka, taču tā liek tirgus dalībniekiem būt atjautīgiem un motivētiem, meklējot iespējas un naudu uzņēmējdarbības uzsākšanai," atzīmē profesors no Kembridžas. 2016./2017. gada nometnē "Rīga-Kembridža" piedalījās vairāk nekā 40 dalībnieki, puse no kuriem izcīnīja iespēju piedalīties nometnes otrajā daļā Kembridžā. Projekta noslēgumā tika prezentētas astoņas veiksmīgas biznesa idejas un projekti.


Dažas no interesantākajām iesācējuzņēmumu nometnes Rīga-Kembridžas idejām

*BambooLaser Home ir medicīnas lāzeriekārta lietošanai mājas apstākļos, kas paredzēta herpes vīrusa, aukstumpumpu, dažāda veida brūču, apdegumu, artrīta un muguras sāpju ārstēšanai. Vajadzīgo programmu lietotājam mājas apstākļos ērti ļaus izvēlēties mobilajos tālruņos lejupielādējama aplikācija.

Lāzeriekārtas šāda veida terapijā medicīnā izmanto jau sen, taču to trūkumi parasti ir procedūru augstā cena un sarežģītība. Idejas autors ir jau gana pieredzējis uzņēmējs un ārsts Māris Belte, kurš nolēma radīt iekārtu, kuru būtu ērti un droši lietot tieši mājas apstākļos. BambooLaser tapis medicīnas profesionāļu uzraudzībā, iekārta jau ir testēta. Pašlaik Māris Belte aktīvi strādā pie sertifikācijas, lai šo klasificētu kā medicīnisku iekārtu.

BambooLaser ir viena no attīstītākajām Kembridžas projekta idejām. Autorus iesaistīties mudinājusi iespēja dibināt kontaktus ārvalstīs, uzspodrināt produkta prezentāciju potenciālajiem sadarbības partneriem, kā arī izstrādāt efektīvāko nākotnes biznesa modeli: produktu tirgū virzīt pašiem vai tirgot produkta izplatīšanas tiesības. Projekts startējis arī kolektīvā finansējuma vākšanas vietnē indiegogo.com

*Pāvels Rusinovs ir students no Igaunijas pilsētas Kohlta-Jarves, kurš Kembridžas projektā iesaistījies ar ideju, kā optimizēt atkritumu apsaimniekošanu un padarīt to efektīvāku. Jaunietis strādā pie atkritumu saspiešanas tehnoloģijas, kas integrējama atkritumu konteineros. Potenciālajam uzņēmējam līdz biznesa idejai palīdzēja nonākt paša novērojumi par to, ka brīvi samesti atkritumi konteineros aizņem daudz vietas, bet tos saspiežot, atbrīvotos vieta un atkritumu izvešanu varētu veikt retāk, tādējādi ietaupot apsaimniekošanas izmaksas. Pāvels nometnes ietvaros guvis iespēju strādāt pie produkta prototipa izstrādes un idejas patentēšanas.

*Projekts Warm Sand Box jeb "Silto smilšu iekārta" pierāda, ka visas ģeniālās lietas ir vienkāršas. Tā ir iekārta, kas ļauj baudīt siltu smilšu terapeitisko iedarbību visa gada garumā un visos klimatiskajos apstākļos. Warm Sand Box ir pedagoģes Diānas Timofejevas patentēts izgudrojums, kura virzīšanā tirgū iesaistījies arī viņas dēls Eduards Timofejevs. Kā skaidro projekta autori, siltās smiltis ir atpazīstama un relaksējoša vide ikvienam cilvēkam. Smilšu kristāliņi dabīgā veidā veic roku pirkstu, pēdu un visa ķermeņa masāžu un veicina sīkās muskulatūras stimulāciju. Silto smilšu iekārta labvēlīgi ietekmē balsta un kustību aparātu, imūno sistēmu un citus procesus, kas veicina organisma pašregulāciju. Silto smilšu iekārta paredzēta lietošanai ārstu – terapeitu, psihologu un pedagogu darbā pacientiem visās vecuma grupās. Silto smilšu nodarbības apvieno pasaulē pazīstamās siltumterapijas, sammoterapijas un dabas vides estētikas elementus.

Vēloties atbalstīt jaunu – inovatīvu uzņēmumu veidošanu Latvijā, biedrību "Connect Latvija" dibinājušas vairākas augstskolas – Latvijas Universitāte, Rīgas Tehniskā Universitāte, Rīgas Ekonomikas augstskola un Zviedrijas Karaliskā inženierzinātņu akadēmija. Jauno uzņēmēju nometne Rīga-Kembridža šajā gadā organizēta ar BlueOrange atbalstu.

Iesācējuzņēmumu nometnes Rīga-Kembridža projekts turpināsies arī 2017.gada rudenī, kad dalībai programmā varēs pieteikties atkal jauni dalībnieki ar inovatīvām un konkurētspējīgām idejām. Varbūt arī Tu? Pieteikties vari šeit.


Kembridža. Diskusijās rodas labākās idejas! Foto no E. Baltiņa privātā arhīva.

Piezīme. BlueOrange ir zīmols, kuru lieto Baltikums Bank AS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!