Foto: Publicitātes foto
2021. gads ir noslēdzies ar pēdējos gados lielāko mājokļu iegādes darījumu skaitu. Uz augušo pieprasījumu attiecīgi ir reaģējis piedāvājums, turpinot mājokļu cenu kāpumu arī gada noslēgumā.

Portālā "Cenu banka" apkopotā informācija liecina*, ka mājokļu cenas gada nogalē turpinājušas augt visos segmentos. Visbūtiskākais pieaugums un kopumā augstāko cenu rekordi vērojami sērijveida dzīvokļu ārpus pilsētas centra un pirmskara dzīvokļu cenās.

2021. gadā neliels darījumu skaita kritums tika novērots tikai oktobrī un novembrī. Tas bija saistīts ar ārkārtas situācijas izsludināšanu, kas sabiedrībā izraisīja bažas par nākotni, kā dēļ, iespējams, nodoms iegādāties mājokli uz laiku tika atlikts. Tomēr vienlaikus, sadārdzinoties gan būvmateriāliem, gan citiem svarīgiem resursiem, mājokļu cenas, lai arī pamazām, tomēr turpināja pieaugt teju visos segmentos.

Vidējā īpašumu cena par kvadrātmetru jaunbūvēs ārpus Rīgas centra sasniegusi 1919 eiro, bet jaunbūvēs Rīgas centrā šī summa bijusi zemāka nekā iepriekšējā ceturksnī – 2394 eiro. Jauno projektu specifika nosaka, ka pirkuma darījumi tiek reģistrēti pēc mājas nodošanas ekspluatācijā, un parasti reģistrētā cena atbilst cenu līmenim ar gada vai pusotra nobīdi. Lai gan reģistrētie darījumi norāda uz cenu līmeni zem 2000 eiro sliekšņa, jauno mājokļu kārotājiem jārēķinās ar cenu, kas pārsniedz 2000 eiro par kvadrātmetru, turklāt prognozes rāda, ka cenu kāpums turpināsies arī šogad un var pārsniegt 10 % apmēru. Jauno projektu potenciālo pircēju ir vairāk nekā tirgū pieejamo īpašumu. Parasti, kad ēka tiek nodota ekspluatācijā, tās lielākā daļa jau ir izpārdota, visvairāk pieprasītajos projektos dzīvokļi tiek izpirkti pirmajos sešos mēnešos.

Savukārt pirmskara ēkās centrā un tuvējās apkaimēs vidējā cena par kvadrātmetru sasniegusi 2129 eiro, bet sērijveida ēkās – 1050 eiro. Sērijveida ēkas ilgstoši ir biežākā klientu izvēle, izmantojot hipotekāro kredītu, bet līdztekus redzam to dominances mazināšanos. Aizvien lielāka sabiedrības daļa raugās jauno projektu virzienā, nevis uz padomju laikā celtajām mājām. Cenas sērijveida dzīvokļos ir aptuveni par pusi zemākas salīdzinājumā ar jaunajiem projektiem. Ņemot vērā finansiālās iespējas, dažkārt klienti nonāk izvēles priekšā: iegādāties 50 kvadrātmetru dzīvokli jaunajā projektā vai 70 kvadrātmetru dzīvokli padomju laika mājā.

Pārdošanas sludinājumos pēc trim mēnešiem bez izaugsmes atsākušas pieaugt vidējās mājokļu cenas par kvadrātmetru galvenokārt sērijveida īpašumos ārpus Rīgas centra un tuvējām apkaimēm (ārpus Avotiem, Brasas, Centra, Grīziņkalna, Ķīpsalas, Mežaparka, Pētersalas-Andrejsalas, Skanstes un Vecpilsētas) un pirmskara ēkās centrā un tuvējās apkaimēs. Tikmēr vidējās īres cenas saglabājas zem 2019. gada oktobra līmeņa, un novembrī bija vērojams pat to samazinājums.

Visvairāk darījumu noslēgts par īpašumu iegādi sērijveida ēkās, nedaudz mazāk – jaunajos projektos, tikai mazākā daļa darījumu bijusi īpašuma iegāde pirmskara ēkā vai citu veidu projektos. Jaunie projekti ar lielāko noslēgto darījumu skaitu ir bijuši "Liepziedi" Mīlgrāvī, "Annas parks" Imantā, "Fjordi" Pētersalā un "Trebū Home" Pļavniekos.

Ja esat jauna mājokļa meklējumos, piesakieties bezmaksas konsultācijai pie "Luminor" mājokļu eksperta. Konsultācija notiek attāli jums izdevīgā laikā un vietā. Piesakieties "Luminor" mājaslapā.

* Rīgas dzīvokļu tirgus izpēte veikta sadarbībā ar portālu "Cenu banka".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!