Foto: Shutterstock
Kā liecina "Luminor" bankas veiktā iedzīvotāju aptauja, 24% ģimeņu ar bērniem Latvijā vēlētos dzīvot privātmājā laukos, bet vēl 2% – īpašumā ārpus Rīgas, taču tuvu tai. Arī teju trešdaļa (28%) jauniešu līdz 30 gadu vecumam, izvēlētos dzīvot privātmājā laukos, nevis dzīvoklī Rīgā.

"Intereses pieaugums par īpašumu iegādi reģionos skaidrojams ar ierobežoto piedāvājumu Rīgas un Pierīgas apkārtnē, kā arī lētākām īpašumu cenām reģionālajās pilsētās, attālinātā darba iespējām un iedzīvotāju vēlmi atrasties tuvāk dabai. Sekojot līdzi klientu pieprasījumam, banka ir paplašinājusi līdz šim esošo piedāvājumu klāstu nekustamā īpašuma iegādei reģionos, kas iepriekš bija pieejams tikai mājokļa iegādei lielākajās Latvijas pilsētās," stāsta "Luminor" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Ieteikumi, kas jāņem vērā, iegādājoties īpašumu laukos

Pirms visu faktoru izvērtēšanas svarīgi ir skaidri nodefinēt, kādam mērķim paredzēts šis īpašums: tikai vasaras mēnešiem un brīvdienām vai arī tā būs dzīvesvieta visu gadu.

#1 Izvērtē apkārt esošo infrastruktūru un vidi

Ne tikai īpašuma atrašanās vieta vai cena, bet arī infrastruktūra un apkārtējā vide ir būtiski faktori, kas jāizsver pirms īpašuma iegādes reģionos. Ne mazāk svarīgs aspekts ir sabiedriskā transporta iespējas, attālums līdz skolām, bērnudārziem, veikaliem, pastam un citām svarīgām iestādēm. Cik tālu atrodas tuvākie kaimiņi un kādam mērķim tiek lietotas īpašumam piegulošās teritorijas? Būtiski ir iepazīties ar ceļu stāvokli un to statusu nokļūšanai līdz īpašumam.

#2 Pārliecinies par īpašuma tehnisko stāvokli

Lai paredzētu potenciālās izmaksas mājokļa iegādei un remontam, pirms tā iegādes rūpīgi jānovērtē tā tehniskais stāvoklis: sienas, griesti, grīdas, skurstenis. Tāpat jāpārbauda jumta un pamatu tehniskais stāvoklis, ūdensnotekas un apkures sistēmas. Svarīgi pārliecināties par visu elementu esamību mājoklī, piemēram, elektrības, kanalizācijas, ūdens un tamlīdzīgi. Ūdens jautājumam jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo visbiežāk šādos īpašumos ir aka, ar kuru var būt dažādi sarežģījumi, sākot ar ūdens kvalitāti un beidzot ar tā trūkumu sausākajos gada mēnešos.

#3 Salīdzini piedāvājumu dažādos sludinājumu portālos

Piemērota nekustamā īpašuma atrašana reģionos var būt sarežģītāka nekā pilsētā, tāpēc, lai procesu padarītu mazāk laikietilpīgu, ieteicams vispirms izvēlēties reģionu, kurā vēlētos iegādāties mājokli. Salīdzināt piedāvājumus var dažādos nekustamo īpašumu un sludinājumu portālos. Noderīgas var izrādīties arī domubiedru grupas sociālajos tīklos un pašvaldību mājaslapas.

#4 Pārdomā, vai esi gatavs arī āra darbiem

Dzīve laukos, neatkarīgi no tā, vai tas ir tikai brīvdienās vai pavisam, nebūt nav tikai dabas tuvums, miers un klusums. Tas nereti nozīmē arī papildu darbu ikdienā, jo kādam ir jāuzkopj mauriņš, dārzs un jāpieskata māja, kā arī jārūpējas par siltumu, kas nenozīmē veikt regulāru rēķinu apmaksu apsaimniekotājam, kā tas ir lielākoties dzīvokļu gadījumā.

Ja arī tu domā par mājokļa iegādi reģionos, piesakies konsultācijai pie "Luminor" mājokļu eksperta!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!