Foto: DELFI

Attīstoties tehnoloģijām un ejot līdzi laikam, piektās paaudzes jeb 5G mobilo sakaru tīkls pakāpeniski tiek ieviests arī Latvijā. Šomēnes savu pirmo 5G bāzes staciju atklāja gan LMT, gan "Tele2". Tomēr daļa sabiedrības šādu jaunievedumu uzņem ar skepsi – internetā kaut kur esot lasījuši, ka šis starojums būšot ļoti jaudīgs un ka onkoloģisko saslimšanu riskā varēsim sacensties tikai ar Černobiļu.

Neatkarīgi no mobilo sakaru tīkla paaudzes vai raidītāja frekvences katra jaunā uzstādītā bāzes stacija pirms nodošanas ekspluatācijā tiek pārbaudīta – tās elektromagnētisko lauku mēra neatkarīga un sertificēta laboratorija, bet rezultātus izvērtē un lēmumu par ieviešanu ekspluatācijā pieņem Veselības inspekcija atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas izstrādāti, ievērojot Eiropas Savienības rekomendācijas.

"Bažām par 5G, tāpat kā 4G, 3G un 2G ietekmi uz sabiedrības veselību nav pamata. Mobilo sakaru radītais elektromagnētiskais lauks ir plaši pētīts un analizēts, secinot, ka tā ietekme ir vēl mazāka nekā, piemēram, radio," portālam "Delfi" norāda LMT preses sekretāre Elīna Lidere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!