Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pēc kiberdrošības ekspertu domām, desmitdaļa uzņēmumos novērsto incidentu varēja izraisīt nopietnus drošības pārkāpumus, tomēr saskaņā ar "Kaspersky" nesen veikto aptauju 23% biznesa lēmumpieņēmēju Eiropā apgalvo, ka viņu uzņēmums neiegulda pietiekami daudz līdzekļu, lai novērstu kiberdrošības incidentus.

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas (79%) uzņēmumu iepriekš ir cietušas no kibernoziegumiem, kur visvairāk incidentu (31%) izraisījuši "nieka" uzbrukumi pa e-pastu, liecina "Kaspersky" pētījums.

63% no 1500 aptaujātajiem lēmumpieņēmējiem apgalvo, ka ir nobažījušies par uzbrukumu draudiem kiberdrošībai, it sevišķi attiecībā uz šiem uzbrukumu kanāliem: spiegprogrammatūras - 64%, izspiedējvīrusi - 63%, ļaunprogrammatūras - 63%, mērķuzbrukumi (organizācijai vai nozarei) - 63%, e-pasts 62%

Tāpat vairāk nekā puse (53%) lēmumpieņēmēju baidās, ka darbinieki neievēro drošības politiku un paņēmienus. Tikai piektdaļa (21%) ir pilnīgi pārliecināta par uzņēmuma darbinieku drošības izpratni.

Turklāt 64% respondentu norāda, ka darbinieku arvien plašākā personīgo ierīču un mākoņpakalpojumu izmantošana apgrūtina varbūtējo risku vai pārkāpumu pārraudzību.

„Vai tās ir darbinieku kļūdas, uzbrukumi pa e-pastu vai augošā IT infrastruktūras sarežģītība, mūsu aptauja ļoti skaidri parāda sasāpējušos jautājumus, kas ir jārisina gan MVU, gan lieluzņēmumiem. Pie tiem pieder sarežģīti drošības risinājumi (vairāk nekā galiekārtu aizsardzība), labāka apdraudējumu analīze un lielāki ieguldījumi darbinieku izpratnes veidošanā," sacīja „Kaspersky" vadītājs Baltijā Konstantīns Tarasenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!