Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Kripto ziema", kas piemeklējusi digitālo monētu tirgus, kā liecina "Bloomberg" apkopotā informācija, smagi iekodusi arī "Bitcoin" un citu valūtu "racējiem". Lielāko uzņēmumu zaudējumi pārsniedz miljardu dolāru.

Kriptovalūtu tirgus un ar to saistītie uzņēmumi pēdējo sešu mēnešu laikā ir pieredzējuši grūtus laikus. Tirgus svarīgākā valūta "Bitcoin" ir vairākkārtīgi zaudējusi savu vērtību, virkne uzņēmumu sākuši atlaist darbiniekus vai ziņojuši par bankrotu.

Kā liecina ASV biržās publisko tirgoto kriptovalūtu iegūšanas uzņēmumu finanšu pārskati, grūti laiki arī pienākušie šiem uzņēmumiem.

Lai iegūtu "Bitcoin", vai citas valūtas, kas veidotas pēc līdzīgas sistēmas, ir nepieciešami datori, kas veic ārkārtīgi sarežģītas kriptogrāfiskās darbības. Šie datori patērē ļoti daudz enerģijas.

Attiecīgi kriptovalūtu cenu kritums un elektrības cenu kāpums vienlaikus, ir iecirtis ievērojamus robus uzņēmumiem, kas agrāk apgrozīja milzu peļņu.

Divi no tirgus līderiem "Core Scientific" un "Marathon Digital Holdings" ziņojuši par vairāk nekā simts miljonu dolāru zaudējumiem. Kopumā nozare zaudējusi vismaz miljardu.

"Delfi Bizness" jau iepriekš vairākkārt ir ziņojuši, ka kriptovalūtu tirgus šobrīd atrodas visai sliktā stāvoklī. Investori ir tik neuzticīgi, ka pat “BlackRock”, kas ir viena no pasaulē zināmākajām amerikāņu investīciju firmām, paziņojums augustā, ka uzņēmums sāks piedāvāt klientiem iespējas investēt kriptovalūtās, palika teju bez jebkādas pozitīvas ietekmes uz tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!