Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien, atklājot izstrādātāju konferenci, tehnoloģiju uzņēmums "Apple" prezentēja jaunas savu ierīču operētājsistēmu versijas. Būtiski uzlabota tiek gan datoriem paredzētā OS X, gan iPhone un iPad darbinošā operētājsistēma iOS.

Liela uzmanība šogad vērsta uz papildus funkcionalitāti lietotājiem un uzlabotiem izstrādes rīkiem programmētājiem.

Kā pirmā tika prezentēta OS X jaunā versija, kas ieguvusi nosaukumu Yosemite. Sistēmā ir izmainīts dizains, kas aizguvis novienkāršotus un viegli caurspīdīgus saskarnes elementus, kas jau izmantoti pērn izlaistajā mobilo ierīču operētājsistēmā iOS7. 

Yosemite ieguvusi ērtāku iCloud mākoņservisā esošo failu pārvaldību, kas tagad apvienota vienuviet. Iespējams, būtiskākais OS jauninājums ir spēja sadarboties ar tuvumā esošajām ierīcēm. Piemēram, ja datora tuvumā atrodas iPhone viedtālrunis, dators var pārņemt visus ienākošos telefonszvanus un īsziņas, kā arī turpināt telefonā iesāktu epastu vai citu dokumentu. Process darbojas arī pretēji - piemēram, datorā atvērtu dokumentu automātiski var turpināt rakstīt telefonā. Šo procesu Apple sauc par Continuity, un tas darbojas automātiski bez īpašas lietotāja iesaistes.


Uzlabotas arī citas OS X sastāvdaļas, piemēram, sistēmas meklētājs Spotlight, epasta aplikācija, kelendārs u.c. OS X Yosemite lietotājiem būs pieejama rudenī. Tā pat kā iepriekš, jaunā OS būs bezmaksas.

Mobilajām ierīcēm - Apple viedtālruņiem un planšetdatoriem - paredzētā operētājsistēma iOS8, kas pērn radīja milzu satraukumu lietotāju vidū sava radikāli izmainītā izskata dēļ, šogad neizceļas ar īpašām dizaina izmaiņām, taču sola ievērojamus funkcionalitātes uzlabojumus. Ievērojami uzlabota epasta aplikācija, saziņas aplikācija ieguvusi iespēju sūtīt balss ziņojumus un pārvaldīt vairāklietotāju saraksti. Foto aplikācija tagad ļauj piekļūt visām mākoņservisā esošajām fotogrāfijām no visām lietotāja ierīcēm.

Daudzu gaidīts jaunums ir Health aplikācija, kas vienuviet apkopo dažādu aplikāciju un pakalpojumu reģistrēto informāciju par veselības stāvokli. Lietotājs var ērti pārlūkot ierīces reģistrētos datus, saistīto ierīču datus un manuāli ievadīto informāciju.

Interesanti, ka pēc septiņu gadu noslēgtības, Apple mobilajās ierīcēs būs iespēja uzstādīt citu izstrādātāju virtuālās klaviatūras, piemēram, daudzu Android lietotāju iecienīto žestu-klaviatūru Swype.

Jaunā operētājsistēma būs pieejama rudenī, arī bez maksas. Tā būs saderīga ar visām Apple mobilajām ierīcēm sākot no iPhone 4S un iPad2.

Pasākuma noslēgumā "Apple" prezentēja arī jaunus izstrādes rīkus programmētājiem un jaunu programmēšanas valodu Swift. Reģistrētiem izstrādātājiem abas jaunās OS un izstrādes rīki ir pieejami uzreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!