Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēdējo sešu gadu laikā "Apple" ir iegādājusies apmēram 100 uzņēmumus, atklājis tehnoloģiju kompānijas vadītājs Tims Kuks, ziņo "BBC".

Tas nozīmē, ka kāda kompānija tiek nopirkta ik pēc trim līdz četrām nedēļām, viņš sacījis "Apple" ikgadējā akcionāru sapulcē.

"Apple" nesen aizvadīja visu laiku labāko ceturksni, vērtējot pēc ieņēmumiem, 2021. finanšu gada pirmajā ceturksnī šim rādītājam sasniedzot 111,4 miljardus ASV dolāru.

Kuks akcionāru sapulcē stāstījis, ka uzņēmumu iegādes darījumi galvenokārt vērsti uz tehnoloģiju un talantu iegūšanu.

"Apple" lielākais pirkums pēdējās desmitgades laikā bija repera un producenta Dr. Dre dibinātā austiņu ražotāja "Beats Electronics" iegāde 3 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Vēl viens nozīmīgs pirkums bijis mūzikas atpazīšanas programmatūras uzņēmums "Shazam", kuru kompānija nopirka 2018. gadā par 400 miljoniem ASV dolāru.

Visbiežāk "Apple" pērk mazākus tehnoloģiju uzņēmumus un pēc tam to veikumu iekļauj savos produktos. Viens piemērs ir "PrimeSense", Izraēlas 3D sensoru uzņēmums, kura tehnoloģija veicināja "Apple" "FaceID" izstrādi.

Taču "Apple" uzņēmumu pārņemšanas un investīciju saraksts ir ārkārtīgi daudzveidīgs. Pēdējā gada laikā "Apple" ir iegādājusies mākslīgā intelekta, virtuālās realitātes, maksājumu un podkāstu biznesus. 2019. gadā "Apple" nopirka "Drive.ai", cenšoties palielināt savu klātbūtni pašbraucošo transportlīdzekļu tehnoloģiju jomā.

Vienlaikus "Apple" ir ļoti kritiska attiecībā uz to, ko pērk. Piemēram, "Tesla" dibinātājs Īlons Masks nesen atklāja, ka viņš vērsies pie Kuka, piedāvājot nopirkt elektroautomobiļu biznesu, kad tas 2013. gadā saskārās ar grūtībām. Taču Kuks neesot bijis atsaucīgs.

Skatoties pēc darījumu vērtības, "Apple" uzņēmumu iegādes darījumi ir daudz mazāki nekā konkurentiem. Piemēram, "Microsoft" samaksāja 26 miljardus ASV dolāru par "LinkedIn", "Amazon" – 13,7 miljardus ASV dolāru par "Whole Foods" un "Facebook" – 19 miljardus ASV dolāru par "WhatsApp".

"Apple" desmit lielāko pirkumu kopsumma joprojām būtu daudz mazāka nekā jebkurš no šiem darījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!