Lai stiprinātu drošību un izvairītos no citu valstu ietekmes, ieviešot 5G tehnoloģijas, Ziemeļvalstu Padomes sesijā izskanēja deputātu ierosinājums izveidot Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm kopējus drošības kritērijus.

Foto: Publicitātes attēli
Deputātu ierosinājumi ir sesijas daļa, kurā deputāti nāk klajā ar jaunām tēmām, par ko Ziemeļvalstīm turpmākā gada laikā būtu jādomā vai jāpieņem lēmums. Šogad liela daļa šīs sadaļas tika veltīta, runājot par 5G tehnoloģiju ieviešanu un drošību.

Zviedrijas parlamenta deputāts Pols Džonsons uzsvēra, ka Ziemeļvalstis ir viens no lielākajiem digitalizācijas reģioniem, kas 2018. gadā spēra nākamo soli un vienojās, ka Ziemeļvalstis kļūs par pirmo un vislabāk savienoto reģionu, izmantojot 5G tehnoloģijas.

"5G rada daudz plašākas iespējas gan automobiļu, gan viedo pilsētu jomā. Priekšlikuma mērķis ir stiprināt Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbību drošības jomā, ieviešot 5G tehnoloģijas," norādīja Džonsons. Tas esot nepieciešams divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, Ziemeļvalstu sadarbības memorandā, ko 2018. gadā parakstīja valstu premjerministri, nav pieminēti ar 5G saistītie drošības aspekti.

Otrkārt viņš minēja, ka dažas Ziemeļvalstis jau ir veikušas drošības pasākumus, tostarp ieviešot jaunus tiesību aktus, kas saistās ar konkrētiem drošības risinājumiem, bet citas valstis vēl nē. "Neuzskatu, ka šī sašķeltība attiecība pret tik nozīmīgu tematu kā drošība, nāk par labu Ziemeļvalstu reputācijai," bilda Džonsons, piebilstot, ka ir jāizstrādā un jāvienojas par valstīm kopīgiem kritērijiem, kas vadīs Ziemeļvalstu sadarbību 5G tehnoloģiju ieviešanā.

Debašu laikā Dānijas parlamenta deputāts Kristiāns Jūls pievērsa uzmanību arī Skandināvijas valstīs pieaugošajam uztraukumam par 5G ietekmi uz veselību. Uz to Džonsons atbildēja, ka Zviedrijas Radiācijas aizsardzības institūts jau ir novērtējis iespējamos riskus un atklājis, ka radiācijas pakāpe, kas nāk no 5G sūtītajiem radiosignāliem, ir tik zema, ka tai nevajadzētu apdraudēt cilvēku veselību un labsajūtu.

Zviedrijas parlamenta deputāte Lorēna Delgado Varas norādīja, ka nevar izslēgt citu valstu ietekmi uz 5G tīkla attīstību. "Drošu uzņēmumu nav. Jau rīt, piemēram, Somijas drošības tehnoloģiju uzņēmumu var iegādāties Saūda Arābija vai Ķīna," viņa norādīja. Viņa piebilda, ka būtu nepieciešams valstij uzraudzīt to, kam ir kontrole pār tik nozīmīgu sektoru kā IT.

Tam piekrita arī zviedru parlamenta deputāts Ārons Emilsons. "Digitalizācijas pakāpe mūsu valstīs ir daudz augstāka nekā citās, tāpēc mums kā politiķiem ir vēl lielāka atbildībā attiecībā uz mūsu pilsoņiem. Viņiem vajadzētu paļauties uz mūsu rīcību un to, ka digitālajām sistēmām tiek nodrošināts visaugstākais iespējamais drošības līmenis," viņš norādīja, piebilstot, ka vajadzētu nonākt pie kopēja risinājuma kā Ziemeļvalstīs, tā Baltijas līmenī.

Jāatgādina, ka viens no Ziemeļvalstu un Baltijas valstu sadarbības galvenajiem punktiem ir digitalizācija, kuras ietvaros kā liels mērķis tuvākā nākotnē ir izvirzīts attīstīts un savstarpēji saistīts 5G tīkls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!