Foto: Shutterstock

Lai gan vairums jeb 65% mobilā interneta lietotāju visbiežāk apmeklē interneta vietni "Google", lielāko daļu sava laika viņi ikdienā pavada sociālajos tīklos "YouTube" un "Facebook", liecina mobilo sakaru operatora "Bite" dati. Tieši šajās vietnēs tiek patērēts arī vislielākais interneta apjoms.

Sociālie tīkli mūsdienās ir viens no populārākajiem veidiem, kā cilvēki patērē informāciju un izvēlas saturu. Piemēram, "Facebook" pēc apmeklējumu skaita ir otra populārākā interneta vietne Latvijā – to ikdienā izmanto 62% mobilā interneta lietotāju, bet "YouTube" ir trešā populārākā (48%).

Kopējais interneta jeb datu apjoms, ko patērē "YouTube" un "Facebook" lietotāji, veido teju pusi jeb 45% kopējās ikmēneša datu plūsmas "Bites" tīklā. Piemēram, "YouTube" lietotāji vien ik mēnesi patērē vidēji divus petabaitus jeb 2 000 terabaitus interneta, kas ir par 156% vairāk nekā pirms gada. Ja šo apjomu pārvērstu 90 minūtes garās HD kvalitātes filmās, būtu nepieciešami 87 gadi, lai visus šos video noskatītos.

Salīdzināšanai var minēt, ka interneta vietnē "Google" patērētā interneta apjoms veido aptuveni 2% no kopējās ikmēneša datu plūsmas "Bites" tīklā.

"Digitālā dzīvesveida popularitāte pieaug visā pasaulē, arī Latvijā. Fakts, ka starp lietotāju iecienītākajām interneta vietnēm ir sociālie tīkli, apliecina, ka cilvēkiem mūsdienās ir svarīgi būt nemitīgā apritē – ne vien dalīties ar savas dzīves nozīmīgākajiem notikumiem, bet arī pirmajiem uzzināt, kas jauns ir pasaulē un viņu viedokļu līderu, un draugu dzīvēs, paust savu viedokli par aktuāliem notikumiem u.tml. Mūsdienu tehnoloģijas ir vienkāršākais un efektīvākais veids, kā to panākt. Tāpēc paredzams, ka tuvākajā nākotnē sociālo tīklu popularitāte saglabāsies augsta, bet tajos patērēto datu apjoms turpinās palielināties," uzskata "Bites" mārketinga direktore Diāna Šmite.

Viņš arī atklāj, ka pērn mobilo datu lietotāju vidū visstraujāk ir pieaugusi tieši "Facebook" popularitāte – šī sociālā tīkla lietotāju skaits ir palielinājies par 11%, bet šajā vietnē patērētā interneta apjoms – par 172%.

Starp populārākajām interneta vietnēm ir arī tādi sociālie tīkli kā "Instagram", "Vkontakte" un "Snapchat". Tāpat mobilo datu lietotāji bieži izmanto savstarpējās saziņas vietnes "WhatsApp" un "Viber", satiksmes un navigācijas aplikāciju "Waze", kā arī mūzikas straumēšanas platformu "Spotify".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!