Foto: Reuters/Scanpix

Nedēļas sākumā Rīgā viesojās "Starship Technology" izgudrotie roboti - preču nesēji. Šis jaunais nākotnes produkts nu jau kārtējo reizi ir ļāvis Igaunijai nokļūt "Bloomberg", "The Wall Street Journal" un "Forbes" portālu lapās.

Portāls "Delfi" apkopo vēl četrus citus kaimiņvalsts startapus, kas piesaistījuši desmitos miljonu mērāmas investīcijas un pēdējo gadu laikā Igaunijai ļāvuši nostiprināties par vienu no spēcīgākajiem Eiropas jauno tehnoloģiju centriem.

'Pipedrive' – startaps, kas piesaistīja Šakila O'Nīla investīcijas

Foto: Pipedrive

Par labāko darba devēju privātajā sektorā Igaunijā 2016. gada sākumā tika atzīts aptuveni sešus gadus vecais, mūsdienīgā Tallinas birojā bāzētais startaps "Pipedrive".

Uzņēmums radījis CRM (customer relationship management) datorprogrammu, kas palīdz maziem un vidējiem uzņēmumiem ērti lietojamā adminstrēšanas sistēmā pārraudzīt pārdošanas procesu un mārketinga darbu.2014. gadā kompānijā savus līdzekļus kopā ar jauno tehnoloģiju nozares slavenību un NBA kluba Sakramento "Kings" īpašnieku Viveku Ranadivi investēja arī basketbola leģenda Šakils O'Nīls.

Lai gan uzņēmuma pārstāvji portālam "Delfi" neatklāj, cik tieši basketbola leģenda "Šaks" investējis, pēdējo sešu gadu laikā uzņēmums piesaistījis investīcijas aptuveni 14 miljonu eiro apmērā.

'TransferWise' pievilina Brensona miljonus

Foto: Transverwise

Šobrīd, iespējams, pats veiksmīgākais Baltijas startaps ir Igaunijas tehnoloģiju uzņēmums "TransferWise" – kompānijas dibinātāji atzīti par Lielbritānijas gada uzņēmējiem, kā arī investīcijās piesaistījuši pazīstamā aviobiznesa "haizivs" Ričarda Brensona miljonus.

Uzņēmumu 2011. gadā dibināja Igaunijas puiši Tāvets Hinrikuss un Kristo Kērmans. Abi igauņi piedāvāja alternatīvu iespēju starpvalstu banku maksājumiem – platformu, kas nodrošina starpvalstu naudas pārskaitījumus bez valūtas maiņas maksas, kā arī par vidēji desmit reizes mazāku komisijas maksu.Līdz šim igauņi saņēmuši teju 100 miljonus ASV dolāru lielu finansējumu no riska kapitāla fondiem un investoriem. Starp tiem ir tādi finanšu smagsvari kā Brensons un Pīters Tīls, kurš bija pirmais cilvēks, kas investēja naudu "Facebook".

Bijušais 'Skype' vadītājs rada 'Teleport'

Foto: Teleport

Bijušais "Skype"" vadītājs Stens Tamkivi 2014. gadā radīja "Teleport" startapu, tas palīdz izvēlēties piemērotāko vietu dzīvošanai dažādās pasaules pilsētās.

Kompānijas pārstāvji tic, ka tās izstrādātā programmatūra var palīdzēt cilvēkiem izlemt, kurās valstīs un pilsētās labāk dzīvot. Līdz 2016. gada septembrim uzņēmums piesaistījis aptuveni trīs miljonus ASV dolāru lielas investīcijas.

'Taxify' – startaps, kas skatās Āfrikas virzienā

Foto: DELFI

"Taxify" 2013. gadā tika dibināts Tallinā, un pēdējo divu ar pusi gadu laikā uzņēmums strauji attīstījies Ziemeļeiropā, savu darbību izvēršot 20 pilsētās, 13 valstīs.

Kompānija piedāvā ap 12 000 licencētu taksometru un dalītas braucienu maksas vadītāju, kā arī plašu automobiļu izvēli, iespēju ātri sameklēt vistuvāk esošās transporta iespējas un dažādus norēķinu veidus – skaidrā naudā, ar bankas kartēm un veicot korporatīvos maksājumus.

Aprīlī kompānija uzsāka savas darbības paplašināšanu Āfrikā – Johannesburgā un Keiptaunā, Dienvidāfrikā, bet Kenijā par pirmo pilsētu darbības uzsākšanai tika izvēlēta Nairobi. Šī gada laikā darbību plānots uzsākt vēl divās līdz trijās citās Kenijas pilsētā.

Kompānijas galvenais konkurents daudzviet Eiropā ir viens no bagātākajiem ASV startapiem - "Uber".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!