Foto: Vida Press

Mikroblogošanas vietne "Twitter" kopš 2015. gada bloķējusi vairāk nekā 636 tūkstošus lietotāju kontu, cīnoties pret ekstrēmisma, terorisma, kā arī politiski un reliģiozi motivētas vardarbības sludinātājiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Aktīvu lietotāju bloķēšanu uzņēmums sāka 2016. gada otrajā pusē, kad dēļ terorismu veicinošiem pārkāpumiem pusgada laikā slēgti 377 tūkstoši kontu – aptuveni 63 tūkstoši katru mēnesi. Attiecīgajā laika periodā gadu iepriekš mēnesī vidēji bloķēti vien ap 24 tūkstošiem kontu.

Spējais kāpums saistīts ar ASV un Eiropas valdību izdarīto spiedienu uz sociālo tīklu "Twitter", "Facebook" un "Google" īpašniekiem, mudinot tos aktīvāk iesaistīties cīņā pret tiešsaistē zeļošo radikālismu, skaidro "Reuters".

74% gadījumu lietotājus, kuri izplata politisko vai reliģisko vardarbību atbalstošu saturu, identificējusi "Twitter" iebūvētie "spama" mehānismi. 2015. gadā šie mehānismi bija atbildīgi par vien trešdaļu no visiem bloķētajiem kontiem.

Savukārt mazāk nekā 2% gadījumu pērn uzmanību ekstrēmismu sludinošajiem lietotājiem pievērsušas varasiestādes.

"Twitter" publiskotajā pārskatā arīdzan atklāts, ka Turcija visbiežāk pieprasa dzēst mediju un žurnālistu publicētos ierakstus. Lēmumu publiskot šo informāciju "Twitter" pamatoja ar centieniem izgaismot preses brīvības apdraudētājus.

2016. gada otrajā pusē "Twitter" saņēma 88 tiesas pavēles no valstīm, kurās lūgts dzēst žurnālistu un mediju organizāciju publicētus ierakstus. Turcija izdeva 77 no 88 pavēlēm, raksta "Reuters".

Kopumā pēc Turcijas pavēlēm "Twitter" dzēsa 15 tvītus un bloķēja 14 lietotāju kontus. Pēc Vācijas lūguma savukārt dzēsts kāda futbola žurnāla ieraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!