Foto: Publicitātes attēli

30. novembrī un 1. decembrī ietekmīgais "Digital Freedom Festival" (DFF) jau ceturto gadu "spridzinās" Rīgā. Tā būs tikšanās vieta tehnoloģiju uzņēmējiem - korporācijām un startup uzņēmējiem - kā arī politiķiem, žurnālistiem, digitālās kultūras aktīvistiem un tehnoloģiju lietpratējiem no visas pasaules. Šajās dienās Rīga atkal kļūs par tehnoloģiju un digitālās kultūras centru, kur izaicinošās diskusijās spriedīsim par digitālās revolūcijas ietekmi un ieguvumiem katram no mums.

Ar Eiropā lielāko tehnoloģiju notikumu "Web Summit" Lisabonā, kas novembra sākumā pulcēja 70 tūkstošus dalībnieku un ar kuru Lisabonas pašvaldība tikko noslēdza līgumu par 10 gadu sadarbību, katru gadu festivālā ieguldot 11 miljonus eiro. Kāpēc? Jo šādi plaši digitālās kultūras notikumi ir izdevīgi pilsētai, valstij, un biznesam. Lisabona ir aprēķinājusi, ka ik gadu "Web Summit" ienes pilsētai 300 miljonus eiro. Tomēr arī mums jau tagad ir "izdevīgs" šāds festivāls tepat Rīgā.

Ļoti apzināti veidojam to, nevis kā tradicionālu biznesa konferenci, bet gan kā vērienīgu inovatīvu ideju, politikas, dzīvesstila un digitālās kultūras viedokļu līderu pasākumu un provokatīvu ideju tikšanās vietu. Arī nākotnē mums ir lielas ambīcijas.

Divās dienās Rīgas Latviešu biedrības namā uz 5 skatuvēm uzstāsies vairāk nekā 100 runātāji no visas pasaules - esam gatavi uzņemt 1500 dalībniekus, veidot neformālus un biznesa kontaktus vismaz 3 oficiālajās ballītēs, un īpašā - Investoru dienā. Nav jābrauc uz Silīcija ieleju, lai mūsu startup uzņēmēji un korporācijas satiktos ar pasaules līmeņa investoriem - piemēram, pagājušā gadā DFF pārstāvēto investoru investīciju kopējais portfelis bija vairāk nekā 1 miljards eiro.

Pēdējā gada laikā esmu personīgi piedalījusies līdzīgos festivālos visā pasaulē - zinu, ka tā ir liela slodze arī pašiem apmeklētājiem, tādēļ daži "orientieri", lai pēc iespējas labāk sagatavotos.

  1. Festivāla centrālā tēma "Cilvēks x Mašīna"

Digitālā revolūcija ielaužas un pārveido ikvienu mūsu dzīves aspektu, un mākslīgais intelekts (Artificial Intelligence - AI) ir viens no galvenajiem šo pārmaiņu dzinējspēkiem. Optimistiski un biedējoši vienlaikus. Pirms dažiem gadiem uzņemtais seriāls "Black Mirror" vairs nemaz neliekas tik tāla nākotne - algoritmi izskaitļo mūsu vēlmes un labāk par mums pašiem izkalkulē mūsu izvēles; GPS, kas izseko mūsu atrašanās vietu; politiskās kampaņas un manipulācijas sociālajos tīklos; robotu izmantošana vardarbīgos konfliktos, robots kā seksa partneris. Lai arī nezinām visas atbildes, uzdot īstos jautājumus, ir svarīgākais mūsu uzdevums. To arī darām!

Mēs vēlamies saprast, kas ir labākas nākotnes atslēga, it īpaši, cilvēku attiecībās ar tehnoloģijām un mašīnām - vai tā ir sadarbība, sacensība, to ierobežošana vai izvairīšanās?

Esam izveidojuši programmu tā, lai ikviens - jaunuzņēmējs, investors, uzņēmējs, politikas veidotājs, žurnālists, students, vai vienkārši dzīvesstila aktīvists - varētu izbaudīt to, pēc kā būs ieradies.

Šī gada tēmas ir dažādas, sākot ar #futurepolitics (nākotnes politika) līdz #fintech (finanšu tehnoloģijas), #blockchain (blokķēdes tehnoloģija), #greentech (videi draudzīgas tehnoloģijas), #futureofwork (nākotnes darbs), #smartcities (viedās pilsētas), #sextech (sekss un tehnoloģijas) un #digitaldetox (digitālā detoksikācija).

2. Koncentrēta un praktiska mācīšanās "DFF Campus" programmā

No savas pieredzes varu teikt, ka DFF dalībnieki ne tikai meklē iedvesmu, bet arī vēlas iegūt praktiskas zināšanas. Piektdiena, 30. novembris, būs veltīta iedvesmas gūšanai un jaunu kontaktu veidošanai. Savukārt sestdien, 1. decembrī, galvenais uzsvars būs uz jaunu prasmju iegūšanu un tīklošanos "DFF Campus" programmas meistarklasēs un diskusijās. Darbnīcas būs dažādas, sākot ar ievadu blokķēdēs un kripto-tēmās, līdz konfliktu vadībai, personiskajai produktivitātei un emocionālai inteliģencei.

Divu stundu ilga meistarklase varbūt nebūs pietiekama, lai kļūtu par profesionāli, bet tā noteikti dos ieskatu, lai izprastu konkrēto tēmu caur praktisku darbošanos vai vienkārši rosinātu interesi. Ja esi no tiem, kam ir daudz enerģijas, visticamāk paspēsi gan apmeklēt vismaz trīs darbnīcas, gan piedalīties apaļā galda sarunās.

3. Investoru diena - kur nauda satiek startup uzņēmējus

DFF nav tikai startup un investoru konference, taču nozīmīga pasākuma daļa ir platforma, kur tikties investoriem un jaunuzņēmumiem. Īpašajā Investoru dienas pasākumā, ko atbalsta "PNB Bank" (nesatraucies, tā notiek tajā pašā ēkā Rīgas Latviešu biedrības namā), būs iespēja dzirdēt arī startup biznesa ideju sacensību (startup pitch). Tās dalībniekus atlasījuši 500 Startups - pasaules vadošais Silīcija ielejas akcelerators, kā arī Eiropas akcelerators Rockstart. Būs arī Latvijas Universitātes blokķēdes jaunuzņēmumu ideju un Rīgas Tehniskās universitātes EIT Climate KIC konkursi, kur piedalīsies startup uzņēmēji, kas risina globālas klimata izmaiņu problēmas. Pagājušajos gados DFF ir bijis labs tramplīns, jo mūsējie ir ieguvuši ceļazīmes uz Silīcija ieleju 150 tūkstošu ASV dolāru vērtībā. Šogad plānojam vairāk nekā 30 investorus no dažādām pasaules valstīm ar kopējo portfeli jau vairāk nekā miljardu eiro apjomā.

4. Kad uzņēmēji piedalās digitālajā revolūcijā

Mūsdienās veiksmīgs uzņēmums un digitālās tehnoloģijas būtu liekami ar vienādības zīmi. Nākotne ir tagad. Nozaru līderi ir tie uzņēmumi, kuri ietekmē un maina industrijas spēles noteikumus. Jā, arī ar tehnoloģiju palīdzību. Ja biznesa vadība par to nedomā tagad, tad ir kāds cits, kas to jau dara... Tas ir tikai laika jautājums, jo šobrīd uzvar nevis lielākais, bet ātrākais.

Tādēļ Latvijas uzņēmējus, valsts un pašvaldību organizācijas vēlētos īpaši aicināt par to domāt. Inovācijas nenotiek pašas no sevis - statistika rāda, ka ļoti atpaliekam. Šogad būs īpaša skatuve, domājot tieši par korporatīvām biznesa organizācijām - vēlamies izaicināt uz domāšanas maiņu un pārmaiņām biznesa vidē. Inovatīva biznesa domāšana, blokķēdes (blockchain) pielietojums, banku un startup sadarbība un finanšu nākotne, mākslīgais intelekts un algoritmiskā mācīšanās, - tie ir tikai daži piemēri konferences tēmām.

5. Jaunuzņēmumiem - lielāka iespēja tikt pamanītiem

DFF ir ekskluzīvs "boutique" pasākums ar salīdzinoši nelielu dalībnieku skaitu. Mūsuprāt, tas ir izcils formāts, jo ir iespējams satikt un draudzīgā, nepiespiestā atmosfērā aprunāties ar pasaules mēroga investoriem, uzņēmumu vadītājiem, žurnālistiem. Jaunuzņēmumu biznesa ideju prezentāciju sacensības, biznesa ātrie randiņi, sadarbību veidošanas pasākumi, jaunuzņēmumu pieredzes stāsti, - sāc gatavoties jau tagad un izveido sava biznesa plāna uzmetumu! Iesakām jau laikus iepazīties ar investoru sarakstu un rezervēt sev vietu "ātrajos randiņos"!

6. Vēl vairāk par komunikācijas un mediju nākotni

DFF galvenā misija ir robežu paplašināšana, tāpēc šogad uz mūsu sadarbības partnera, Baltijā vadošā ziņu portāla Delfi.lv skatuves vairāk pievērsīsimies tādām tēmām kā mediju nākotne, komunikācija, biznesa ietekme medijos. "Delfi Media Lab" galveno uzmanību veltīs mediju un informācijas nākotnei, reklāmai, digitālajai abonēšanai un cilvēka intelektam. Eksperti būs gan godalgoti starptautiski žurnālisti, gan mediju industrijas profesionāļi un dzīvesstila pārzinātāji.

7. Māksla, kas paplašina mūsu robežas

Māksla festivālā ienāks ar īpašām mākslinieku sarunām, kurās diskutēsim, kā tehnoloģijas savstarpēji mijiedarbojas ar dizainu un mākslu, vai tehnoloģijas ir māksla, kādu formu ieņem māksla, kas radīta digitālās revolūcijas ietekmē. Robežas izzūd. Varēs aplūkot izcili aizraujošus virtuālās realitātes mākslas darbus: mākslinieces Līgas Spundes virtuālās realitātes projektu "Interlude", kas tapis sadarbībā ar multimediju mākslinieku Alvi Misjunu, un šis darbs pašreiz atrodas agrākajos ziloņu staļļos Rīgas Cirka ēkā.

Izstāde "The Smart Garden" saistīta ar mūsdienu tendenci veidot digitālus rīkus, kas spējīgi domāt un runāt. Objekti, kas parasti ir neaktīvi, aktivizējas, ja tīšā vai netīša veidā tiek veidota sadarbība vai konflikts, radot unikālu mikrokosmosu. Darbs ir veidots ar fotogrammetrijas (3D skenēšanas) metodes palīdzību. Un tas nav viss! Būs apskatāmi arī godalgotie mākslinieces Zanes Zelmenes mākslas video.

Jā, nedrīkst palaist garām arī grandiozo festivāla atklāšanu kopā ar lieliskajiem Zanes un industriālā maestro Gas of Latvia veidotajiem VJ darbiem, kas veltīti tēmai "Cilvēks un Mašīna".

8. Leģendārās DFF ballītes, kur notiek brīnumi

Ir skaidrs, ka festivālos ir lieliskas ballītes. Šogad būs vairākas, kuras ir vērts gaidīt ar nepacietību. Gatavojies dziedāt, baudīt dzērienus ar mūsu partneru atbalstu un - dejot, dejot, dejot! Sadarbībā ar "Twino" DFF atklāšana būs jau 29. novembrī leģendārajās kino Daile telpās, kur iesildīsim festivālu ar sarunām par finanšu tehnoloģijām. Piektdienas vakarā Rīgas Latviešu biedrības namā būs DFF oficiālā ballīte sadarbībā ar "Mintos". Tie, kuriem vēl būs enerģija un luste, varēs pievienoties ekskursijā uz bāru Jaunajā Teikā sadarbībā ar "Accenture".

9. Latvijas simtgades svinību oficiālā digitālā un tehnoloģiju konference

Šis gads "Digital Freedom Festival" ir īpašs. Tas ir pirmais tehnoloģiju un dzīvesstila festivāls, kura ietvaros svinēsim arī Latvijas 100 gadu jubileju. Kopā mēs meklēsim iespēju veidot nākotni jau tagad, jo - tas, kurš kontrolē tehnoloģijas, arī kontrolēs nākotni!

Paldies, sadarbības partneri un draugi!

Nav tāda lieta kā "bezmaksas pusdienas". Tādēļ vēlamies izteikt lielu paldies visiem mūsu sadarbības partneriem un draugiem par atbalstu. Īpašs paldies mūsu ilggadējam partnerim un oficiālajai bankai "PNB bank", vadošajam Baltijas mediju portālam un satura partneriem "Delfi", valdības atbalstam "Magnetic Latvia", Eiropas Komisijai, kā arī Amerikas vēstniecībai, Nīderlandes Vēstniecībai, Vācijas Vēstniecībai, Izraēlas vēstniecībai, Ziemeļu Ministru padomei, Francijas Kultūras centram, "Microsoft", "Accenture", "airBaltic", "Samsung", "Taxify", "Radisson Blu", "Mintos", "Twino", "Swedbank" un daudziem citiem.

Paldies, ka piedalāties mūsu mērķa īstenošanā - dalīties ar zināšanām un iedvesmot, gūt vislielāko vērtību no digitālās revolūcijas!

Atzīmē savā kalendārā 30. novembri un 1. decembri, un tiekamies Digital Freedom Festival 2018!

Seko Digital Freedom Festival jaunumiem Facebook, Twitter un Instagram kontos (#DFFestival) un iegādājieties biļetes!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!