Sekojot mediju tendencēm un gādājot par lasītājam interesantu, ērtu un ikdienā noderīgu servisu pilnveidi, Latvijā vadošais medijs DELFI kopā ar valodu tehnoloģiju uzņēmumu “Tilde” uzsācis sadarbību mākslīgā intelekta tehnoloģijās balstīta virtuāla diktora izveidē. Tā tapis pirmais prototips – Ziņu Laura, kura jau drīzumā nodrošinās iespēju DELFI lasītājiem noklausīties un noskatīties virtuāla diktora lasītas ziņas.

DELFI un "Tilde" apvienojuši spēkus, lai jau tuvākajā nākotnē papildinātu satura patērēšanas iespēju klāstu ar Ziņu Lauras ierunātām DELFI ziņām.

"Jau tagad Latvijas iedzīvotāji daudz laika pavada DELFI. Mēs vēlamies lasītājiem nodrošināt iespēju mūsu produktu patērēt ērti, droši un atbildīgi, piemēram, atrodoties pie automašīnas stūres, sportojot, baudot atpūtu vai dodoties ikdienas gaitās. Audioziņas ir nākotne, un mēs vēlamies veidot reālu rīku, kas mainīs satura lietošanas paradumus," atzīst DELFI valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs.

"Sadarbībā ar DELFI tapušais virtuālais diktors ir pirmais šāda veida risinājums Eiropā. Man ir milzīgs prieks, ka Tildes pētniekiem izdevies padarīt mākslīgo intelektu latvisku, lai tas tuvotos cilvēka spējai runāt un saprast latviešu valodu. Ja līdz šim latviešu valoda tehnoloģiju vidē bija iedzinēja lomā, tad tagad mēs veidojam risinājumu, kāda vēl nav nevienai citai Eiropas valodai," norāda "Tildes" valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Iecerēts, ka ar Ziņu Lauras palīdzību lasītājam būs iespēja ne tikai noklausīties DELFI publicēto saturu, bet arī izmantot jaunākās mākslīgā intelekta tehnoloģijas latviešu valodai – projekta vīzijā virtuālais diktors varēs arī interaktīvi komunicēt ar lasītājiem, nodrošinot personalizētu mediju saturu katram lietotājam.

Virtuālā ziņu aģenta izveidē tiek izmantotas jaunākās neironu tīklu un mašīnmācīšanās tehnoloģijas, lai nodrošinātu saziņu gan balss, gan arī teksta – čata – formā. Ziņu Lauras sākotnējo risinājumu veido labākais neironu tīklu tehnoloģijā veidotais latviešu valodas sintezators, kā arī dinamiska 3D animācija.

Klausoties Ziņu Lauras lasījumus, vērīgākie atpazīs leģendārās Latvijas Radio diktores Sandras Glāzupas balsi, jo tieši viņas runas ieraksti Tildei palīdzēja izveidot labāko latviešu valodas balss sintezatoru.

Lai jaunā tehnoloģija spētu ziņu tekstus izrunāt plūstoši, ņemot vērā arī atbilstošās intonācijas, tiek izmantots neironu tīkla modelis, kas sastāv no 20 miljoniem neironu savienojumu. Šis modelis tika trenēts vairāk nekā 200 000 reižu, katrā no šīm reizēm veicot miljardiem skaitļošanas operāciju.

Jaunais risinājums tiks ieviests pakāpeniski – testēšanas fāzē tas būs pieejams ierobežotam lasītāju lokam, kam būs iespēja novērtēt paveikto un, sniedzot atsauksmes un ieteikumus, līdzdarboties risinājuma attīstībā, bet vēlāk Ziņu Lauras darbu varēs novērtēt arī plašāka auditorija. Plānots, ka pirmie runas tehnoloģiju risinājumi DELFI tiks ieviesti jau tuvākajos mēnešos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!