Foto: Unsplash

Šajā gadā start-up uzņēmumi Eiropā piesaistījuši rekordlielu finansējuma apmēru – 121 miljardu ASV dolāru, kas ir trīs reizes vairāk nekā 2020. gadā, kad sektors piesaistīja 41 miljardu dolāru, liecina riska kapitāla kompānijas "Atomico" pārskats.

Šis ir pirmais gads vēsturē, kad Eiropas start-up uzņēmumi gada laikā piesaistījuši vairāk nekā 100 miljardus dolāru, un iezīmē investoru interesi par strauji augošo tehnoloģiju nozari.

"Šis ir bijis nozīmīgs gads Eiropas tehnoloģiju kompānijām," komentē "Atomico" analītiķis Toms Vēmers. "Šie dati apliecina, ka Eiropas tehnoloģiju kompānijas rada pievienoto vērtību straujāk nekā jebkad iepriekš," viņš sacījis portālam "CNBC".

Balstoties uz "Dealroom" datiem, "Atomico" ziņojums liecina, ka kopējā Eiropas tehnoloģiju kompāniju vērtība privātajos un publiskajos tirgos šogad pirmo reizi vēsturē pārsniegusi 3 triljonu dolāru robežu.

"Bija nepieciešamas vairākas desmitgades, lai Eiropas tehnoloģiju sektors sasniegtu pirmo triljonu," sacījis eksperts. Šo pagrieziena punktu nozare sasniedza tikai pirms trim gadiem, 2018. gada decembrī. Pēc tam 24 mēnešu laikā izdevās palielināt vērtību no 1 triljona līdz 2 triljoniem dolāru, un pēdējais triljons sasniegts astoņu mēnešu laikā.

Eiropa patlaban ir mājvieta 321 tā dēvētajam "vienradzim", no kuriem 98 radušies šajā gadā. Tāpat patlaban 26 kompānijas sasniegušas 10 miljardu dolāru vērtību, starp kurām ir tādas kompānijas kā "Klarna", "Revolut" un "Checkout.com".

Tiesa gan, ne visiem veicas tik labi. Saskaņā ar "Atomico" pētījumu, agrīnās stadijas kompāniju izaugsme ir ierobežota, jo šā gada pirmajos deviņos mēnešos tikai mazāk nekā 1% no riska kapitāla investīcijām aizplūda uz šo sektoru. Iepriekš šis skaitlis svārstījās no 1-3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!