Foto: LETA

Pēc valdības lēmuma saglabāt telekomunikāciju uzņēmumos "Latvijas Mobilais telefons" (LMT) un "Lattelecom" esošo situāciju, privātais akcionārs, Skandināvijas uzņēmums "TeliaSonera" varētu aiziet no Latvijas, vai izmantot aiziešanas iespēju kā sarunu taktiku, sacīja telekomunikāciju nozares eksperts Juris Kaža.

"Pateiks: "Veči, mēs pārdosim savas daļas kādam Krievijas magnātam, un jūs tad tiekat galā, vai arī uztaisām kādu jēdzīgu vienošanos". Domāju, ka tas labi nebeigsies," sacīja Kaža.

Kā ziņots, valdība nolēma, ka LMT un "Lattelecom" turpinās darbu kā līdz šim - atsevišķi.

Pēc valdības sēdes ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) informēja, ka Privatizācijas aģentūrai uzdots līdz šā gada jūnijam piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu, kas līdz šā gada 1.oktobrim varētu sniegt telekomunikāciju nozares izvērtējumu un informēt valdību par iespējamiem LMT un "Lattelecom" nākotnes virzieniem.

Ekonomikas ministrija gatavos atbildes vēstuli "TeliaSonera", lai Skandināvijas koncerns varētu lemt par saviem nākamajiem soļiem.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka ministri šodien vienbalsīgi noraidīja "TeliaSonera" pērn izteiktos priekšlikumus par valsts daļu pārdošanu abos uzņēmumos un uzņēmumu apvienošanu.

Vaicāts, gadījumā, ja "TeliaSonera" nolemtu pārdot savas daļas uzņēmumos LMT un "Lattelecom", vai valsts tās varētu iegādāties, Kučinskis norādīja, ka Latvijas drošības apsvērumu dēļ šāds darījums varētu notikt. "Galvenais, lai stratēģiskā telekomunikāciju infarstruktūra nenonāktu nelabvēļu rīcībā, bez iespējas Latvijai kaut ko ietekmēt," uzsvēra premjers.

Arī Ašeradens piebilda, ja gadījumā situācija kļūst kritiska, no drošības apsvērumu viedokļa valdībai ir jābūt gatavai vērtēt akciju iegādi.

Pagājušā gada 20.novembrī tika saņemts abu uzņēmumu apvienošanas piedāvājums no "TeliaSonera", un līdz šā gada 22.janvārim uzņēmums gaidīja Latvijas valdības atbildi. Tomēr tika izlemts, ka par turpmāko rīcību ar LMT un "Lattelecom" valsts kapitāldaļām lems jaunā, Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība.

Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Lattelecom" peļņa pērn sasniegusi 32 miljonus eiro, kas ir par aptuveni diviem miljoniem eiro vairāk nekā 2014.gadā, kad uzņēmums nopelnīja 30,3 miljonus eiro.

Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA bija 72 miljoni eiro. Tikmēr uzņēmuma grupas apgrozījums aizvadītajā gadā sasniedza 191 miljonu eiro. "Lattelecom" pieder valstij Privatizācijas aģentūras personā (51%) un Dānijā reģistrētajam "TeliaSonera" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%).

Savukārt mobilo sakaru operators LMT pērn nopelnījis 22,1 miljonu eiro, bet uzņēmuma apgrozījums aizvadītajā gadā sasniedza 179,2 miljonus eiro. 2014.gadu uzņēmums noslēdza ar 19,6 miljonu eiro lielu peļņu un 144 miljonu eiro apgrozījumu. Uzņēmuma peļņa pirms procentiem, nodokļiem un amortizācijas jeb EBITDA pērn bija 59,4 miljoni eiro.

LMT 49% kapitāldaļu pieder ziemeļvalstu telekomunikāciju koncernam "TeliaSonera", 23% - "Lattelecom", 23% - "Latvijas Valsts radio un televīzijas centram", 5% - Latvijas valstij caur Privatizācijas aģentūru. Uzņēmums dibināts 1992.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!