Foto: F64

2020.gadā Latvijas iedzīvotāji "eParaksta" rīkus identitātes apliecināšanai izmantojuši kopumā vairāk nekā 2,8 miljonus reižu, informē VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC).

Salīdzinot ar 2019. gadu, e-identitātes apliecināšana ar "eParaksta" rīkiem ir dubultojusies, savukārt kopējais eParakstīšanas reižu skaits pārsniedzis 9,5 miljonus. Šobrīd ik dienu iedzīvotāji e-paraksta dokumentus vidēji 26 027 reizes, informē LVRTC.

Visbiežāk iedzīvotāji ar "eParaksta" rīkiem apliecinājuši identitāti, izmantojot valsts vienoto autentifikācijas moduli "Latvija.lv", kas nodrošina identitātes apliecināšanas funkciju vairāk nekā 70 valsts un pašvaldību e-pakalpojumu portālos. Tam seko Valsts ieņēmumu dienesta interneta vietne, kas e-identitātes apliecināšanu ar "eParaksts mobile" nodrošina kopš 2018. gada. Trešais populārākais portāls, kuru iedzīvotāji apmeklējuši, izmantojot "eParaksta" identifikāciju, ir Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) portāls "ORTUS", kurā mācībspēki, studenti un reflektanti kārto studiju procesa formalitātes – paraksta studiju līgumus un citu dokumentāciju. Tāpat portālu TOP 10, kuros lietotāji izmantojuši "eParaksta" rīkus identitātes apliecināšanai, ir Tiesu administrācijas portāls, "eSaeima", "MansLMT.lv", "Lursoft.lv", "Datamed.lv", "Electrum.lv", "EGL.lv" .

2020. gadā iedzīvotāji dokumentu parakstīšanai aktīvi izmantojuši gan eID karti, gan mobilo lietotni "eParaksts mobile". eID karte parakstīšanai lietota 3,2 miljonus reižu, kas ir divreiz vairāk nekā gadu iepriekš. Tikpat strauji pieaugusi arī lietotnes "eParaksts mobile" izmantošana, pērn pārsniedzot 2,2 miljonus reižu. Lietotnes "eParaksts mobile" lietotāju skaits pērn sasniedzis 100 000 personu.

"Distancēšanās laiks ir kardināli mainījis ne vien mūsu sadzīves, bet arī darījumu un formalitāšu kārtošanas paradumus. Lai gan klātienes durvis daudz kur ir ciet, digitālās durvis ir plaši vaļā. Latvijas iedzīvotāji ir aprīkoti ar drošiem rīkiem un to pielietošanas reižu skaita būtiskais pieaugums apliecina, ka uzņēmēji, iestādes un organizācijas spēj veiksmīgi pielāgoties jaunajiem apstākļiem. Tas, ko pērn saucām par izaicinājumu, šodien ir ikdiena. Digitālās darījumu kārtošanas paradumi būs paliekoša iemaņa gan iedzīvotājiem, gan organizācijām," komentē LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!