Foto: LETA

"Bite" nākamo trīs gadu laikā Latvijā plāno ieguldīt 50-70 miljonus eiro, sacīja mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" izpilddirektors Arūns Mickevičs.

Viņš norādīja, ka konkrētais ieguldījumu apmērs būs atkarīgs no cenu līmeņa, sadarbības ar tīkla infrastruktūras piegādātājiem un pamatā būs saistīts ar 5G tīkla attīstību.

"Turpināsim pārdot televīzijas (TV) pakalpojumus, ko mēs darām sadarbībā ar "Go3". Tāpat 5G tīkls dos mums iespēju daudz labāk konkurēt ar optisko tīklu pakalpojumu sniedzējiem. Mūsu klientiem tās visas būs ļoti praktiskas lietas," norādīja Mickevičs.

Tāpat viņš norādīja, ka biznesa klientiem kompānija plāno nodrošināt būtiski jaudīgāku internetu birojos, kad vienlaicīgi jānodrošina daudzi interneta pieslēgumi. "Mēs to spējām nodrošināt arī iepriekš, bet ne tik lielos apjomos, kā paši būtu vēlējušies. Līdz ar 5G attīstību šīs barjeras tiks noņemtas un mēs labāk varēsim konkurēt arī šajā segmentā," pauda Mickevičs.

Runājot par nesen "Bite" noslēgto līgumu ar Zviedrijas "Ericsson" par 5G iekārtu piegādi, Mickevičs norādīja, ka to uzstādīšana jau ir sākta, un pirmās 5G stacijas strādā testa režīmā. "Ja tiks noslēgts process pie mūsu pieteikuma par frekvenču koplietošanu, tad mēs jau šogad plānojam uzstādīt - negribētu vēl saukt precīzu skaitli -, pilnīgi noteikti vairākus desmitus 5G staciju vietās, kur ir daudz lietotāju un mēs varam sākt piedāvāt 5G tīkla pakalpojumus," viņš teica.

Savukārt nākamgad, pēc Mickeviča sacītā, "Bite" būs gatava uzstādīt vairākus simtus 5G staciju.

Viņš arī piebilda, ka iepriekš uzstādītās 5G stacijas bija Ķīnas "Huawei" ražojums, un šobrīd šīs stacijas tiek aizvietotas ar "Ericsson" stacijām. Tāpat "Bite" un "Ericsson" ir vienojušies par stratēģisku ilgtermiņa sadarbību gan par 5G ieviešanu, gan arī esošo 2G, 3G un 4G tīklu modernizēšanu. Tāpēc ne vien tiks attīstīts 5G tīkls, bet arī uzlabota esošo pakalpojumu kvalitāte.

"Lai panāktu attīstību, ir vajadzīgs 5G tīkls, ir vajadzīgas to atbalstošas ierīces un ir vajadzīgi izmantošanas piemēri. Kas attiecas uz privātpersonām, tad mēs varam piedāvāt nepieciešamās ierīces, un ir piemēri, kā 5G izmantot. Kas attiecas uz biznesa klientiem, tad situācija ir visai līdzīga, proti, ja mēs runājam par ātrgaitas interneta pakalpojumiem birojiem, mēs tos esam gatavi nodrošināt jau pašlaik," sacīja Mickevičs.

Viņš atzīmēja, ka Skandināvijā 5G izmanto tieši specializētās nozarēs, tādēļ agrāk vai vēlāk tas notiks arī Latvijā, taču tas prasīs laiku. "Ir jāattīsta 5G tīkls un tad jāiet pie uzņēmumiem un jādemonstrē iespējas, kādas tajā ir. Tas prasa laiku, bet pilnīgi noteikti tas vairs netiek uzskatīts par zinātnisko fantastiku," teica kompānijas izpilddirektors.

Mickevičs piebilda, ka pašlaik 5G tīklu pirmām kārtām plānots ierīkot vietās, kur ir redzams, ka trūkst liela ātruma un augstas kvalitātes optiskā interneta. Sākumā tas notiks priekšpilsētās, kur ir liels cilvēku skaits un attiecīgi lielāka klientu bāze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!