Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Kā jau katru gadu, nozares speciālistiem un interesentiem no visas pasaules ir iespēja izmukt no ziemas skavām un pāris dienas pavadīt saulainajā Barselonā, kur notiek lielā mobilo tehnoloģiju izstāde "MWC". Arī šogad izstādē paviesojās "Delfi", lai uzzinātu, kas tad ir galvenais telefonu pasaulē.

Viennozīmīgi tas ir 5G. 5G ir visiem un visur. 5G antenas, 5G telefoni, 5G helikopteri un 5G tējkannas. Ražotajiem sen nav bijis tāds saldumiņš, ar ko piesaistīt patērētāju uzmanību, kā 5G. Jauna tehnoloģija, kas ļauj gan attīstīt sakaru sistēmas, gan izdomāt jaunas ierīces, ko pieslēgt internetam.

"Samsung", "Huawei" un citi ražotāji jau pasteidzās prezentēt 5G viedtālruņus, neskatoties uz to, ka 5G tīkla vēl tā īsti nekur nav. Taču nešaubīgi šis ir tas gads, kad to sāks intensīvi ieviest daudzviet pasaulē. 5G sola neticami ātru datu pārraidi, kas paver jaunas pielietojuma iespējas.

Ar 5G un citiem labumiem izstādē piedalījās arī LMT, kas, tāpat kā pērn, pārsteidza apmeklētājus ar unikālu stendu. Šogad tas veidots no kūdras blokiem.

Otra izteiktākā tendence izstādē ir lokāmie ekrāni. Kā ziņojām iepriekš, "Samsung" pieteica tālruni ar ielokāmu ekrānu, "Huawei" ar aplokāmu. Arī citi ražotāji nesnauž un piedāvā gatavus viedtālruņus vai vismaz to ekrānus, kas eleganti salokāmi uz pusēm.

Tehnoloģija ir apbrīnojama, taču tās pielietojums arvien nav īsti pamatots. Diez vai pēc pāris gadiem mēs visi lietosim šurpu turpu lokāmus telefonus. Turklāt bail iedomāties to servisa izmaksas. Jau pašreizējiem plakanajiem tālruņiem ekrāna maiņa bieži pārsniedz vidējās klases telefona cenu.

Šogad mazāk uzmanības ražotāji veltījuši telefonu fotokameru attīstībai. Izņemot, protams, "Nokia", kas demonstrēja aparātu ar piecām kamerām. Tās gan visas darbojas kopā kā viena, bet ar krietni augstāku detalizāciju.

Izstāde turpināsies vēl trīs dienas. Tajā savus labumus izrādīt sabraukuši vairāk nekā 2400 uzņēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!