Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 19. septembrī, Minhenē Ķīnas "Huawei" rīkoja preses pasākumu, kurā izziņoja vairākus jaunumus, galvenie no kuriem ir "Mate 30" sērijas viedtālruņi. Tie ieguvuši iepriekš pieteikto "Kirin" procesoru un īpaši spējīgas fotokameras. Šis ir arī pirmais "Huawei" viedtālrunis, kuru tiešā veidā skāris tirdzniecības aizliegums – tālrunī nav atrodamas "Google" lietotnes.

"Mate 30" sērijā ir vairāki tālruņi - "parastais" "Mate 30", "Mate 30 Pro", un īpašais "Porsche Design" modelis "Mate 30 RS". Visiem modeļiem pieejamas arī 5G versijas.

"Pro" modelim ir 6.53 collu ekrāns, kas ir īpaši tālu un asi nolocīts tālruņa malās. Tādējādi "Huawei" panācis, ka tālruņa sānos vispār nav redzams korpuss. Šāds risinājums ļauj uz nolocītajām tālruņa malām izvietot virtuālas vadības pogas, piemēram skaļumam un fotokamerai. Korpusa augšpusē un apakšpusē gan arvien ir nelielas apmales.

Tālrunim ir trīs galvenās kameras – kā jau ierasts – platleņķa, telekamera un īpaši plata leņķa kamera. Abas platākās kameras aprīkotas ar 40 megapikseļu īpaši lielu sensoru, kas sola augstu attēla kvalitāti un skaidrākas bildes tumsas apstākļos. Telekamerai ir 8 megapikseļu sensors un trīskāršs optiskais palielinājums.

Tomēr, lai cik jaudīgs un spējīgs būtu pats tālrunis, iespējams, interesantāka ir politika, kas stāv aiz tā. Šis ir pirmais "Huawei" viedtālrunis, kuru tiešā veidā skar ASV aizsāktais tirdzniecības aizliegums, kas nosaka, ka ASV uzņēmumi nedrīkst sadarboties ar "Huawei". Tas nozīmē, ka ķīnieši nedrīkst izmantot ne Amerikā ražotos procesorus un modemus, ne "Google" izstrādāto programmatūru. Vistiešāk tas, protams, skar operētājsistēmu. "Mate 30" sērijas tālruņos vairs nav pieejama ierastā "Android OS", bet gan atvērtā koda "Android" paveids, kas papildināts ar "Huawei" pašu izstrādāto "EMUI 10" saskarni.

Lielākoties standarta "Android" no "Android Open Source Project" daudz neatšķiras, taču būtiska ir lietotņu pieejamība – šai operētājsistēmai nav pieejams "Google Play" lietotņu veikals un visas "Google" izstrādātās lietotnes, piemēram, "Gmail", "Youtube", "Maps" utt. To trūkums droši vien ir sāpīgākais, ar ko "Mate 30" lietotājiem nāksies saskarties.

Citas lietotnes ir pieejamas no "Huawei" pašu kūrētā "AppGallery", kas jau izsenis pieejams visos "Huawei" viedtālruņos. Taču "Google" lietotņu cienītājiem vismaz pagaidām nāksies iztikt ar konkrēto pakalpojumu lietošanu interneta pārlūkā, kas, starp citu, arī nebūs "Chrome".

"Mate 30 Pro (5G)" ar 8GB RAM un 256GB ROM cena tiek solīta 1199 eiro apmērā. Pārējie modeļi – attiecīgi lētāki (izņemot "Porsche Design" versiju, kas maksās vairāk nekā divus tūkstošus eiro). Tomēr ar naudas žūksni vien nepietiks, ja gribēsies ātri tikt pie jaunā tālruņa. Sākotnēji tas būs pieejams tikai Ķīnā.

"No septembra beigām "Huawei Mate 30 Series" būs pieejams Ķīnas tirgū. Āzijas Klusā okeāna reģiona tirgos, ieskaitot Malaiziju, Filipīnas, Singapūra un Taizemi, jaunais tālrunis būs pieejams pēc oktobra. Ierīce būs pieejama arī Eiropas tirgū", skaidrots uzņēmuma oficiālajā paziņojumā portālam "Delfi". Diemžēl par pieejamību Latvijā šobrīd nav nekādas informācijas. Gluži tāpat kā par uzņēmuma un tirdzniecības "kara" nākotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!