Foto: LETA
"E.Gulbja laboratorija" sadarbībā ar SIA "JK Energo" un AS "Latvijas finieris" ir izgatavojuši inovatīvu bezkontakta analīžu nodošanas iekārtu. Šonedēļ tā uzstādīta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā bezkontakta Covid-19 analīžu nodošanai. Izstrādātāji norāda, ka šāda iekārta ir pirmā pasaulē.

Bezkontakta analīžu nodošanas iekārta uzstādīta slimnīcas darbinieku Covid-19 testēšanai, tā nodrošinās pēc iespējas ātrāku inficēto personu identifikāciju un ļaus ātri reaģēt uz iespējamo Covid-19 infekcijas izplatību, kā arī samazinās noslodzi slimnīcas personālam. Iekārta dos iespēju uzlabot testēšanas procesa loģistiku, savukārt iekārtas programmatūra savlaicīgi nodrošinās informāciju darbiniekiem par nepieciešamajiem testēšanas algoritmiem. "Katrs savlaicīgi atklāts inficēšanās gadījums darbinieku vidū ir būtisks, lai slimnīcā saglabātu drošu vidi gan darbiniekiem, gan pacientiem," pauž slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

"E.Gulbja laboratorijas" valdes loceklis Didzis Gavars uzsver, ka iekārta no idejas līdz uzstādīšanai ir Latvijas speciālistu un uzņēmumu radīta. Tā ir pilnībā automatizēta, un tās programmatūra nodrošina attālinātu iekārtas pārvaldību. Jaunais laboratorijas robots ievērojami ietaupīs gan laboratorijas, gan slimnīcas personāla laiku, nodrošinās ātrāku testa rezultātu saņemšanu un samazinās inficēšanās risku.

Nākotnē līdzīgas iekārtas tiks uzstādītas arī citviet un tajās varēs nodot visu veidu testējamo materiālu, kas tiks uzglabāts droši gan no datu aizsardzības viedokļa, gan atbilstoši bioloģiskā materiāla uzglabāšanas temperatūras režīmam.

Pašlaik iekārtu izmantos tikai un vienīgi Stradiņu slimnīcas darbinieku testēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!