Foto: DELFI
Latvijas uzņēmuma SIA "Airdog" izstrādātie bezpilota lidaparāti sākuši ceļu pie saviem pirmajiem pircējiem, sarunā ar portālu "Delfi" apstiprina šo lidaparātu idejas autors Edgars Rozentāls.

Šobrīd klientiem Eiropā, tostarp Latvijā, un Āzijā nosūtīti jau pirmie lidaparāti, kurus Rozentāls dēvē par "Beta" versiju.

"Šobrīd esam nosūtījuši klientiem aptuveni pāris desmitus lidaparātu. Tos jau var iegādāties iepriekšpārdošanā, bet nākamgad tiem vajadzētu nonākt arī veikalu plauktos," stāsta uzņēmējs, piebilzdams, ka šobrīd interesi par "AirDog" ierīču pārdošanu izrādījuši aptuveni 400 tirgotāji no 60 dažādām valstīm.

Līdz gada beigām uzņēmums plāno piegādāt vairāk nekā 1100 produktus, kuri iegādāti iepriekšpārdošanā "Kickstarter", gan tos, kuri pārdoti pēc šīs kampaņas.

"Veikbords, ekstrēmie sporta veidi šobrīd ir primārais veids, kā izmantot "AirDog". Lidaparāts šobrīd spēj attīstīt ātrumu līdz 70 kilometriem stundā, tāpēc pagaidām par "AirDog" izmantošanu motosportā vēl īsti nerunājam, teorētiski nākotnē šo maksimālo ātrumu varam arī palielināt," stāsta Rozentāls.

Kopumā uzņēmumā šobrīd strādā 25 darbinieki, no kuriem lielākā daļa ir latvieši. Savukārt tehniskais darbs norit Ventspilī – to nodrošina "HansaMatrix" grupas uzņēmums "Ventspils elektronikas fabrika". "Šis ir tīri Latvijā radīts produkts. Arī darbinieki lielākoties no Latvijas, tagad gan algojam globālā mārketinga speciālistus Sanfrancisko un Parīzē," norāda Rozentāls.

Visa "AirDog" projekta realizācijas ideja, ieskaitot ražošanu, jau šobrīd izmaksājusi 3,5 miljonus eiro. Investīcijas piesaistītas gan pūļa finansēšanas vietnē "Kickstarter", gan strādājot ar riska kapitālu. Cena lidaparātam ASV ir aptuveni 1600 ASV dolāru, bet Eiropā - 1700 eiro.

"Nākamajam darba cēlienam mums ir ļoti daudz izaicinājumu, jo esam pārgājuši no produkta izstrādes posma uz tā ieviešanu tirgū. Pirmkārt, strādāsim pie nākamā raunda investīciju piesaistē. Tāpat mums priekšā stāv milzīgs jauns darba lauks – mārketings un tirdzniecība, jo jānostiprina pozīcijas tirgū un jāiekaro "AirDog" vieta veikalu plauktos, kas nav viegls uzdevums," atzīst Rozentāls, piebilzdams, ka darbs pie produktu izstrādes neapstāsies – "vēlamies nākotnē piedāvāt klientiem "AirDog" versiju II."

Ceturtdien pirmo piegādei gatavo lidaparātu spējas medijiem demonstrēja viens no Latvijas spilgtākajiem ekstrēmo sporta veidu pārstāvjiem – Latvijas čempions veikbordā Dmitrijs Zeiglišs:

Šī gada sākumā ''AirDog'', kas autonomi seko sportistam un filmē to ar ''GoPro'' sporta kameru, pasaules lielākajā tehnoloģiju un inovāciju izstādē "CES 2015" atzīts par labāko robotu un ieguvis otro vietu ''Best of CES Awards 2015'' balsojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!