Foto: DELFI
Šķiet, ka vēl tikai vakar oficiāli uzzinājām par šo jauno "Galaxy S20 Ultra" viedtālruni, taču kaut kā ir sagadījies tā, ka lietoju to jau teju nedēļu. Šo dienu laikā ir sakrājušies daži viedokļi un novērojumi par pagaidām, manuprāt, gada dižāko viedtālruni.

Man patīk fotografēt, tas jādara arī darba uzdevumos. Tāpēc šis telefons šķita īpaši interesants. No "Samsung" pēdējo gadu laikā nebijām sagaidījuši īsti drosmīgus jauninājumus kameru jomā. Līdz šim uzņēmums uzvedās piesardzīgi un ieviesa tikai nelielas izmaiņas un uzlabojumus. Bet nu ir klāt jauna ēra. 108 megapikseļi, 100 reižu tālummaiņa, četras kameras... ir iemesls uztraukties. Tas ir, būt pozitīvi satrauktam.

Protams, kā jau fotokameru pasaule pierādīja, vienkārši skriet pēc arvien lielāka megapikseļu skaita nav jēgas. Un arī "Samsung" to saprot, tāpēc primāri augstās izšķirtspējas matricu izmanto kvalitātes, nevis izmēra uzlabošanai. Tālrunis apvieno deviņus pikseļus vienā, tādējādi samazinot trokšņus un iegūstot tīrāku un asāku attēlu. Tiesa, ja gribas īpaši eksperimentēt, ir iespēja saglabāt arī pilna apjoma 108 megapikseļu bildi.

Neskatoties uz diezgan apjomīgo kameru bloku ar vismaz sešām acīm, telefonam ir trīs galvenās kameras. Superplatlenķa kamera ar 12 MP matricu, platleņķa jeb primārā kamera ar 108MP un teleobjektīva kamera ar 48 MP. Turklāt šai kamerai ir arī īpašs periskopa tipa objektīvs – pati matrica atrodas šķērsām, bet objektīvs uz āru skatās pateicoties 90 grādu prizmai. Šāda konstrukcija ļauj iebūvēt lielāku objektīvu tālruņa šaurajā korpusā. Šajā gadījumā telefons ticis pie desmitkārtīga optiskā palielinājuma. Tas jau ir diezgan nopietni, ja tik lielā pietuvinājumā var iegūt bildi, kas nav digitāli izstiepta. Līdz šim "Samsung" un daudzi citi piedāvāja vien divkāršu palielinājumu. Jāpiemin, ka pērnajā pavasarī pieteiktais "Huawei P30 Pro" izmantoja šāda paša principa kameru, taču ar 5x palielinājumu. Tātad pēc klasiskās samērīšanās principa "Samsung" ar 10x ir vinnējuši.

Tas viss izklausās mazliet nenopietni, bet jāatzīst, ka tik liels optiskais palielinājums ir patiesi noderīgs ceļojumos. Ikdienā es noteikti došu priekšroku superplatlenķa kamerai, kas piedāvā krietni radošākus rakursus, taču ceļojot ir ļoti forši pietuvināt tālus skatus vai "saspiest" perspektīvas interesantākiem kadriem. Ar šo telefonu pavisam droši varam teikt, ka parastās fotokameras vairs nekam nebūs vajadzīgas. Tas, protams, nenozīmē, ka telefons var aizstāt kameras kopumā. Nopietnam darbam aizvien būs vajadzīgi nopietni instrumenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!